Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
УТВРЂИВАЊЕ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА
НЕПОКРЕТНОСТИ

МУКЕ ЗБОГ ЗАКОНСКИХ ОДРЕДАБА

Према речима надлежних, одредбе Закона о порезу на имовину које се односе на просечно утврђивање цена по основу уговора добијених из промета од јавног бележника, не иду на руку малим општинама. Приликом разматрања сета одлука које регулишу област рада локалне пореске администрације начелница овог Одељења Весна Бојић изјавила је да је присутно пуно нелогичности.
–Сваке године од првог јануара до краја септембра какве уговоре добијемо и какве су цене изражене у тим уговорима, било да су реалне или не, ми морамо да их прихватимо такве какве јесу и да их просто саберемо, поделимо и добијемо наше просечне цене. Из године у годину оне варирају у зависности од зоне до зоне. Закон није добар и сви се у Србији слажемо да је тако. Сматрам да овакав начин утврђивања просечних цена није добар посебно за мале општине. У градовима је ипак мало другачија ситуација јер је много већи промет и мало су реалније цене - сматра Бојићева.
Она је истакла да су цене станова лане у Коцељеви биле нешто више од 52 хиљаде динара по метру квадратном те да су имали само четири промета, док је у првих девет месеци ове године било седам промета али да је цена стана по квадрату сада око 38 хиљада.
–Што се тиче кућа за становање нисмо имали адекватних уговора на основу којих би се могла извући просечна цена непокретности у одређеној зони - закључила је начелница Одељења за локалну пореску администрацију.

В. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa