Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ КОРИТА ТАМНАВЕ
У КОЦЕЉЕВИ

ЗАШТИТА ОД ПОПЛАВА

Лепо октобарско време омогућило је да се радови на уређењу корита реке Тамнаве у Коцељеви неометано обављају. Инвеститор је ЈВП „Србијаводе” а финансијер Влада Републике Србије преко Канцеларије за јавна улагања. Вредност инвестиције која ће побољшати заштиту насеља од поплава какве су биле 2014. је око 14 милиона динара.
Према речима представника извођача радова Водопривредног предузећа “Ерозија” Ваљево Ђорђа Малешевића реч је о наставку радова започетих прошле године.
Ради се део корита са обе стране реке у дужини од 600 метара од моста код фабрике “Раух” до ушћа Раснице у Тамнаву. Радови обухватају санацију оштећења на самом кориту реке али и подизање степена заштите у односу на период пре 2014. године. Стога ће кота насипа бити виша у односу на коту воде која је била приликом тадашњих мајских поплава, док ће насип на десној обали бити састављен са надвишењем које је урађено на притоци Тамнаве, реци Расници, како би се добила тзв. затворена касета.
–Ови радови су од изузетног значаја за Коцељеву јер сем санације подиже се и степен заштите. Приликом ових радова биће урађена и два цеваста пропуста са тзв. жабљим поклопцима, односно неповратним клапнама и ножице насипа биће урађене од крупног гранулисаног камена, што је предвиђено пројектном документацијом - рекао је начелник Одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам Миодраг Тадић.
Приоритет је заштита од поплава док ће пејзажно уређење приобалног појаса, о којем у локалној самоуправи размишљају, сачекати још неко време.
–Свакако завршетак овог пројекта ће помоћи да Коцељева буде заштићена од поплава у наредном периоду, али општина размишља о неком пејзажном уређењу и пројекту који би дефинисао шеталишну и бициклистичку стазу као и друге садржаје, јер на крају крајева осим функционалности, то би било и естетски лепо - сматра Тадић.
Прошле године урађено је и чишћење реке низводно од Коцељеве у дужини од једног километра а у плану је наставак ових радова.

В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa