Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
ВОЈНИ ПОРАЗ ИДЕОЛОГИЈЕ ЗЛА
ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ - ДАН ПОБЕДЕ

ВОЈНИ ПОРАЗ ИДЕОЛОГИЈЕ ЗЛА

Град шабац, војска и борачка удружења која негују антифашистичку традицију обележила Дан победе. Пораз нацизма и фашизма је победа људскости и добра над злом. Чување сећања на тековине борбе услов да зло не оживи
Тог 9. маја 1945. и дефинитивно је завршен Други светски рат на територији Европе. Савезници су победили, а дефинитивно је пала и нестала једна држава, вођа, творац најдекадентније и најмонструозније идеологије у историји. Нацизам и фашизам, уз верски фундаментализам, представљају идеологије које су засноване на неједнакости раса и нација, представљају постулате по којима је рођењем неко предодређен да влада и одлучује о животу других, сматрајући га мање вредним. Крах те идеологије је највећа победа добра у прошлом веку. Десетине милиона људи у Европи изгубило је животе услед махнитости фашиста и нациста. Сви су платили цену личних фрустрација и погрешних учења неколицине лидера и војних вођа Сила осовине и њихових слуга.
Борачка удружења, представници Града Шапца и Војске Србије, у спомен на све горепоменуте жртве, обележили су и ове године на Доњошорском гробљу Дан победе, 9. мај.
-Данашњи дан нас обавезује на неговање цивилизацијских вредности на којима треба базирати васпитање деце и омладине како се зло не би поновило. Наш град је у Другом светском рату претпрео неке од најтежих тренутака. Трпели су цивили терор казнених експедиција, постојала су три логора, многа стратишта . Жртве фашистичког и нацистичког терора сахрањене су на овом месту и њима се клањамо данас, памтимо их вечно, а њихово дело остаје путоказ за будуће генерације. Они су слободу бранили животом и оружјем да би је ми бранили и освајали знањем и културом – истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Осим Дана победе над фашизмом, данас се обележава и Дан Европе, дан када је 1950 Роберт Шуман, Министар пољних посова Француске донео Декларацију у којој заговара стварање европске организације нација и држава, те се сматра и првим кораком у стварању Европске уније.

Д. Б.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa