Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
УГЛЕД КОЈИ МОРАМО ДА САЧУВАМО
АЛЕКСАНДАР СТАНКОВИЋ, В. Д. ДИРЕКТОРА ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА

УГЛЕД КОЈИ МОРАМО ДА САЧУВАМО

Шабачко позориште са правом ужива углед једног од најбољих театара у земљи. Срећа је што радимо у граду који изузетну пажњу посвећује култури и који се у много чему издваја у односу на друге градове. Очекује нас наступ на „Стеријином позорју“ са представом „Хајка на вука“
Иако смо још увек у првој половини године, Шабачко позориште може да се похвали са три нове представе у својој продукцији, као и са бројним активностима које су и у 2018. ову установу високо позиционирале на културној мапи Србије.
Вест о најновијем успеху ове куће дошла је почетком недеље из Новог Пазара, са 54. фестивала „Јоаким Вујић“, где је шабачко „Рубиште“, као апсолутни победник, освојило чак шест награда, и то за најбољу представу, најбољу режију, три глумачке награде и награду округлог стола критике.
Средина сезоне право је време да се сумирају резултати, те смо о плановима, како оним реализованим тако и о оним који су тек пред Шабачким позориштем, разговарали са в.д. директора Александром Станковићем, који је на ову функцију ступио крајем децембра 2017. године.
Шабачко позориште једна је од најеминентнијих установа културе у нашем граду, шта је кључни оријентир у раду када се налазите на челу институције са традицијом какву Позориште има?
- На првом месту је свакако свест о одговорности коју овај посао носи. Шабачко позориште са правом ужива углед једног од најбољих театара у земљи. На свима нама, запосленима у Позоришту, је задатак да тај углед очувамо, као и да оправдамо поверење шабачке публике, која пажљиво и посвећено прати рад наше институције. Срећа је што радимо у граду који изузетну пажњу посвећује култури и који се у много чему издваја у односу на друге градове, ипак, то само значи да је наша обавеза да квалитетно радимо још већа и ја ћу настојати да указано поверење својим радом оправдам.
На самом почетку године Позориште је реализовало пројекат „Кругови“. Какви су ваши утисци о успешности овог пројекта?
- „Кругови“, као својеврстан поклон наше куће шабачкој публици, били су засигурно добар начин да се отпочне позоришна сезона. У 40 дана одиграно је 20 представа са репертоара нашег Позоришта. Игране су проверено добре представе, које домаћа публика увек радо гледа, с тим што смо отишли корак даље и пружили могућност нашим суграђанима да у својим омиљеним представама уживају по крајње симболичним ценама од свега 200 динара. Желели смо да покажемо нашој верној публици да мислимо на њих, а заузврат Шапчани су нам одговорили сјајним одзивом на готово свакој представи.
У прва четири месеца 2018. године Позориште је реализовало чак три представе у сопственој продукцији.
- Амбициозно смо започели годину, са жељом да представама наше куће направимо увертиру за, сада већ традиционални, фестивал „Позоришно пролеће“. Најпре је реализована представа „Хајка на вука“, по тексту Огњена Обрадовића, а у режији Наташе Радуловић. Поред одличног пријема код домаће публике ова представа нам је донела и пласман на фестивал „Стеријино позорје“, један од најпрестижнијих домаћих фестивала. Такође, то је прва представа до сада, рађена у потпуности у самосталној продукцији нашег Позоришта која је селектована за неки фестивал.
Почетком априла премијеру је доживела и представа „Какав куплерај“, у режији Ивана Вуковића. Ради се о адаптацији дела Ежена Јонеска, чију „Ћелаву певачицу“ наш ансамбл игра дуги низ година, тако да се надамо и дугом позоришном животу „Куплераја“.
Од посебног значаја за нас била је премијера представе „Бановић Страхиња“, која је прво одиграна у Грачаници и Звечану, а потом и у нашем граду. Настала је као резултат сарадње Шабачког и Народног позоришта из Приштине, а својом маестралном режијом Небојша Брадић је потврдио да класици попут „Бановић Страхиње“ јесу ванвременски и вечито актуелни. „Страхиња“ је игран у част награђених последње вечери „Позоришног пролећа“, након чега је пошао путем Београда, а у плану су извођења и у другим градовима у Србији.
Фестивал „Позоришно пролеће“ окупило је у Шапцу водеће театре из наше земље, познате глумце, али и бројне љубитеље позоришта. Поредећи са претходне две године, да ли је и у 2018. Шабачки фестивал оправдао очекивања?
- Ако је судећи по броју посетилаца, засигурно да јесте. У периоду од седам дана преко 2.000 гледалаца је боравило у нашем Позоришту и искористило прилику да погледа неке од најбољих представа играних у нашој земљи у 2017. години. Поред Атељеа 212, Београдског драмског, Новосадског позоришта, Југословенског драмског и Народног позоришта Београд, и наше Позориште учествовало је на фестивалу са представом „Рубиште“. За најбољу представу фестивала стручни жири изабрао је „Царство мрака“ Народног позоришта. Поред представа, уприличен је и интересантан пратећи програм, а публика је могла да узме учешће у дискусијама округлог стола након сваке представе. Неоспорно је да је наш град у априлу месецу, захваљујући управо овом фестивалу, био центар културе у Србији, а ми ћемо наставити да радимо на томе да тако остане и у месецима који су пред нама.
Какви су планови Шабачког позоришта у наставку сезоне?
- Након великог успеха представе „Рубиште“ на фестивалу „Јоаким Вујић“, где смо као апсолутни победник фестивала освојили чак шест награда, очекује нас наступ на „Стеријином позорју“ са представом „Хајка на вука“. Пред нама се отварају прилике и за наступе на фестивалима ван наше земље, што ћемо благовремено најављивати.
Жеља нам је да посветимо пажњу нашим најмлађим суграђанима и у наредном периоду и њих обрадујемо новитетима на репертоару наше куће. Наравно, наставићемо праксу довођења квалитетних гостујућих представа, како би шабачка публика била у прилици да прати све оно што је интересантно на позоришној сцени у земљи.
Ускоро мобилна апликација?
- Као веома битно, издвојио бих израду мобилне апликације путем које ће наша публика моћи да се информише о раду Позоришта. Живимо у времену када и сајтови, због убрзаног темпа живота, постају превазиђени начини информисања, па смо вођени тиме одлучили да модернизујемо и унапредимо своју комуникацију са публиком. Захваљујући мобилној апликацији, која ће наравно бити бесплатна, сви љубитељи позоришта добијаће правовремена обавештења о свему ономе што се дешава у Позоришту, терминима играња представа, а пружићемо могућност и за онлајн резервације карата. Сигурни смо да ћемо на овај начин скратити и олакшати пут гледалаца ка Позоришту. Искористио бих ову прилику да се захвалим Шапчанима и Шапчанкама на пажњни и поверењу које нам несебично пружају и да упутим обећање да ћемо указано поверење и у времену које долази оправдати.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa