Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Дан младости
(Под)сећање на 25. мај

Дан младости

Била је то посебна част, за омладинца, за родитеље. Пред ТВ камерама, испред више милиона очију Југословена, на терену окруженом десетинама хиљада посетилаца наступаће једна младост. План је познат, увежбан до најситнијих детаља, али трема, та трема чини своје, може се десити грешка. Тренутак је стигао...
Један млади човек биће на травнатој подлози стадиона ЈНА, гледаће га пуне трибине, пратити га камере, али није он фудбалер, он је изабрани омладинац за приредбу поводом 25. маја, Дана младости. Увек на стадиону армије СФР Југославије, у главном граду, кроз програм приредбе и комбинацију традиционалних сегмената и нових форми исказивања јединства народа и народности бивше нам државе, демонстрирана је љубав према ондашњој отаџбини/домовини и њеном вођи, доживотном председнику.... фанфаре најављују најважнији тренутак, све очи су упрте у централну ложу, а тамо се појављује, маршал у белој униформи, маше свима, а аплауз се пролама са свих делова стадиона. Један глас узвикује: „За кога?!?!?!“, одговор хиљада грла „За Тита, УРА, УРА, УРА!!!“. До свечане ложе, у рукама једне девојке или момка, путује штафета. Симбол младости и љубави прошао је пут кроз све делове велике државе до Београда, до врха где је крај њене стазе сваког 25. маја. Следи свечана приредба, ко није на стадиону, може је пратити на малим екранима...

У част...
У Југославији, 25. мај, обележавао се од 1945. најпре као рођендан председника Јосипа Броза Тита, а од 1957. као Дан младости, односно дан посвећен свим младима од Вардара до Триглава. Празник је преименован на лични захтев Броза који је истицао да је „народ без омладине као што је омладина Југославије, несрећан“ и зато његов рођендан треба да буде и дан посвећен младим нараштајима који граде и чувају нову државу.
Симбол 25. маја била је штафета. Први пут је коришћена убрзо после ослобођења, на иницијативу омладине Крагујевца, када је названа „Титова штафета“. У првом ношењу учествовало је 12.500 омладинаца који су претрчали 9.000 километара како би предали девет штафетних палица и „Плаву књигу“ испуњену потписима 15.000 младих из Шумадије. Све док је поменути дан био „само“ рођендан вође нације, штафете су му уручиване пред резиденцијом у Београду, а од 1957. Само је једна. Уместо у Белом двору, примопредаја је организована на армијском стадиону. Сваке године од установљења Дана младост штафета је другачије дизајнирана и носила је поруке омладинки и омладинаца „за вољеног председника“. Сви чиниоци федерације су имали свој део у свечаној приредби, тражећи начин да кроз културно уметнички програм искажу и специфичности и наклоност ка заједништву Југославије, подражавајући „братство и јединство“.
После смрти Јосипа Броза, Дан младости, више је атмосфером и програмом личио на дан сећања на преминулог лидера. Уместо верности лику, презентована је оданост делу и путу који је трасирао, и тако све до 1987. када је последњи пут организована свечаност, већ засењена скандалом.

Нова и последња штафета
Љубљански атеље „Нови колективизам“ је те године преуредио немачки нацистички плакат „Трећи рајх“ Рихарда Клајна као онај који ће пратити штафету, док је и сам предмет претрпео значајне измене у односу на претходне. Нова штафета је била од плексигласа, са видљивим црвеним тачкама као приказом осам капи крви у којима су многи видели најаву крвавог нестанка државе.
Већ 1988. Године Савез социјалистичке омладине Југославије донео је одлуку да откаже свечаност. Убрзо су дошле кризе, и крај државе.
Преиспитивање прошлости
Као и према свим празницима некадашње Југославије, угао гледања зависи од идеолошких ставова, искуства и година живота. Најмање се посматра као факат, делом са великом носталгијом и идеализовањем, или нескривеним анимозитетом. Иако је од распада прошло готово три деценије, сећање живи у свим некадашњим републикама. Различите институције културе и удружења организују све више догађаја, пројеката, чувају феноменолошку нит некадашњих празника, или својим деловањем подстичу младе да са временско-просторне дистанце проникну у догађаје који су обележили прошлост наших простора. Музеј Југославије овог месеца расписао је конкурс “Next you штафета, штафета нове генерације“, где заинтересовани учесници могу да предложе дизајнерско решење штафете младости у складу са савременим токовима.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa