Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Поцерско “благо”  на трпезама Руса
ФЕСТИВАЛ ЈАГОДА У ЦУЉКОВИЋУ

Поцерско “благо” на трпезама Руса

На достојанствен начин презентовали производ од кога уз помоћ града Шапца и предан сопствени рад живи све већи број мештана. Најлепши штанд произвођача Зорана Нинковића из Богосавца
Други Фестивал јагода, одржан прошле недеље у Цуљковићу, окупио је у центру овог села, недалеко од Шапца већи број домаћих произвођача јагода, њихових колега из околине и других знатижељника. Јагода и производи од ње заузимали су централна места на лепо уређеним штандовима произвођача. Изведен је и укусно припремљен културно-уметнички програм у коме су наступили малишани из Цуљковића и околних села. Одржано је и више такмичења везаних за ово укусно воће, а у централном, за избор најлепшег штанда Фестивала, победио је произвођач Зоран Нинковић из Богосавца.
Он јагоде гаји на две добро припремљене њиве у укупној површини од једног хектара. Највише је повео рачуна око избора квалитетног расада, потом примене ваљаних агротехничких мера, што је уз предан рад дало веома добре резултате, како у квалитету, тако и количини убране јагоде. Као и већина других колега из суседног Цуљковића, свој производ продао је највише трговцима из Русије.
- Ово што сам до сада пласирао (око седам тона ) стигло је на време и задовољан сам зарадом, без обзира на велики уложени рад око ове захтевне производње, која је у нашем крају све прихватљивија. Највећи део купили су трговци из Русије. То је сорта јагоде клер. Веома добро се показала код нас у Поцерини. Утовар у хладњаче-камионе, обавили смо на њиви и купци, су веома задовољни нашом робом, каже Нинковић, који је од организатора ( Град Шабац, Тутистичка организација Града и месна заједница Цуљковић ) добио пригодну награду. До краја бербе јагода, која траје месец и по са око једног хектара на две њиве очекује укупно 10 тона јагода, што је каже нешто мање него прошле године због временских прилика.
На првом штанду, члан организационог одбора Фестивала Раденко Марковић из Цуљковића каже да су јагоде својеврстан бренд у Цуљковићу. Идеја о покретању Фестивала стара је 10 година, а реализује се с намером да промовише јагоду од које у овом крају живи доста домаћинстава. Тако он и колега Слободан Јовановић, промовишу јагоде из засада Дарка Станарчевића, који их производи већ пет година, а ове има пола хектара и веома је задовољан оствареном зарадом.
- Јесте да производња пуно кошта али оствари се зарада и ако се добро уради први плодови стижу почетком маја, а тај нам је новац веома значајан, додаје Станарчевић.
Изведени културно- уметнички програм уз бројна такмичења, испред зграде школе у центру Цуљковића, привукао је посебну пажњу бројних гостију. Међу њима био је и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић са кандидаткињом за градоначелницу Шапца на предстојећим изборима Јеленом Милошевић. Обилазећи штандове уз лепе жеље и честитке излагачима, Пајић је подсетио на подршку коју је Град учинио и чини за произвођаче јагода у Поцерини, а председник Туристичке организације Града Срђан Митрашиновић је поручио да Шабац на овај начин добија једну занимљиву манифестацију сличну оној у Липолисту.

Овај крај заслужује да се фестивал одржи, јер знамо да су Поцерци вредни и највећи произвођачи јагода. Град им је у протеклом периоду помогао да се увећају засади и обим производње, па да на крају сезоне брања покажу квалитет који имају, да угосте многобројне госте и да с правом многе који дођу из других крајева науче како се узгаја добра јагода- казао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa