Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
Деца могу променити свет
УЧЕНИЦИ „ЛАЗИНЕ“ ШКОЛЕ
ПОСЕТИЛИ АЗИЛ „МЕДА“

Деца могу променити свет

Прошле седмице 14 ученика ОШ „Лаза К. Лазаревић“ посетило је азил за напуштене псе „Меда“ у Јевремовцу. Био је то наставак интердисциплинарног часа који су имали пре око месец дана и на ком су учили да буду одговорни грађани. Том приликом, Александар Станојловић, оснивач Удружења за заштиту животиња „Меда“ и власник истоименог азила, објашњавао је деци како да се одговорно понашају према животињама.
Деца су на часу изразила жељу да посете азил и помогу колико је у њиховој моћи. Наставници су их подржали и идеју су успели да реализују пре летњег распуста.
Поред тога што су могли да мазе псе и играју се са њима, деца су од Александра чули и приче о томе како су неки од паса стигли у његов азил. Када су пред крај посете сумирали утиске сложили су се да им је било лепо, али и потресно. Посебно их је погодило када су чули причу о Лепом, пит-булу ког ја Александар нашао у ранама од борбе и великом рупом на глави, највероватније од метка, што је била казна за изгубљену борбу. Видели су и пример занемаривања пса, шарпланинца ком је на врату остао дубок усек од ланца на ком је провео читав живот.
Са друге стране, одушевили су их многобројни штенци у азилу и већина деце би удомила неко од њих, само када би им родитељи дозволили.
-Ово је прелепо место и волела бих да има више оваквих азила у нашем граду. Мама ми је дозволила да узмемо пса, али она би неку посебну расу, а мени се баш свиђа једно овде, рекла је Николина Пантелић.
Ученике су у азил довели наставница биологије Маријана Радаковић и наставник српског Никола Танасић, који су им држали и час на тему одговорног грађанина, а придружила им се и наставница географије Наташа Поповић. Сматрају да деца могу много више да науче када виде пример онога о чему говоре, него само кроз причу на часу.
-Ово је најбоља настава, реалан сусрет са проблемом. Циљ часа нам је био да они науче шта је то бити одговоран власник и ово има много више ефекта него да су о томе само слушали на часу. Тема напуштених паса је слабо заступљена и о томе се мало прича и зна. Школа може значајно да утиче на решавање тог проблема и ако је пропуштено да се о овој теми на прави начин информишу код куће, у школи то може да се исправи, сматра Маријана Радаковић.
Тренутно се у азилу „Меда“ налази стотинак, што одраслих паса, што штенаца. Међутим, „дојаве“ о новим напуштеним псима стижу свакодневно, а удомљавања не иду тако лако. Доста паса у азилу је расно, а неки до њих били су на ивици живота када су пронађени.
-Проблем напуштених паса и мачака мора да се решава дугорочно. Едукација најмлађих сигурно је добар начин да се то постигне. Деца која гледају родитеље како бацају штенце лако једног дана и сама могу постати одрасли који то исто чине. Родитељи ће им вероватно рећи да ће се ти кучићи снаћи на улици, да ће их неко узети. То се готов никада не деси. Они најчеше страдају под точковима аутомобила, од људске руке, од глади или од других јачих паса када је борба за опстанак у питању. Пси који су стигли овде имали су среће, али све је мање места, а напуштених паса све више. Чиповање, стерилизација и озбиљније казне за оне који напусте свог љубимца једино је што може постићи ефекат, истиче Александар Станојловић.
Ученици шестог разреда „Лазине“ школе научили су да буду одговорни власници. Оваква едукација школе не кошта ништа, а глобално много значи. Могли би и остали да размисле.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa