Инфо

4. фебруар 2021.4. феб 2021.
Фото: Михајло Симовић

Фото: Михајло Симовић

ОСНОВНА ШКОЛА “ЈОВАН ЦВИЈИЋ” У ЗМИЊАКУ

Писменост 180 година

Једну од најстаријих школа у Србији, основану 1841.године, данас чине две школске јединице приближне величине, у којима је распоређено 16 одељења. Матична школа се налази у Змињаку, а издвојено одељење у Петловачи
У школској 2020/21. години у школи знање стиче око 270 ученика из Змињака, Петловаче и Скрађана, са предшколским групама –више од 300 малишана. Званичан почетак рада је новембар 1841.године. Била је то једна од првих од 100 основаних школа у тадашњој Кнежевини Србији. Школа је имала интернатски карактер и регионални значај. Њеном отварању предходи самоиницијатива Јована Исаиловића, учитеља из Узвећа, пореклом по свему судећи из Петловаче који је молбом упућеном Министарству просвете (тада под називом Попечитељство просвештенија) изразио жељу да буде учитељ у Змињаку. Прве три школске зграде зидане су преко пута цркава у Змињаку и Петловачи. Ту је и потписан уговор представника села са учитељем, а четврта и касније зидане зграде налазе се одвојено на местима на којима су школе у Змињаку и Петловачи данас.

- Са поносом истичемо успехе наших ученика, који активно освајају награде на општинском, окружном и републичком нивоу такмичења. Велики број награда ученици освајају из српског језика и књижевности, биологије, географије, математике, историје, ликовне културе и на спортским такмичењима. Поштујемо жеље и интересовања ученика, тако да у школи имамо различите секције, као што су драмска, литерарна, биолошка, спортска, ликовна... Највећи број ученика уписује средњу школу коју жели, а њихово напредовање пратимо и кад напусте клупе у нашој школи. Велики број наших бивших ученика наставља да постиже успехе и током даљег школовања. Добре резултате ученици постижу захваљујући стручности учитеља и наставника, односно њихове велике посвећености послу, каже директор школе у Змињаку Владимир Џиновић.

Он додаје да је процес развоја и усавршавања школе непрекидан. Школа је укључена у АМРЕС и пројекте МТТ и МПНТР: Повезане школе, Дигитална учионица и обогаћен је једносменски рад. Учествовала је у Erasmus + пројекту реализованом у Мадриду и Београду. Као школска установа Републике Србије регистрована је у Европској комисији, где јој је додељен PIC број.

Говорећи о реализованим инфраструктурним пословима у циљу стварања бољих услова за школовање младих, директор Џиновић истиче:”У току ове школске године у матичној школи и у издвојеном одељењу извршена је замена столарије. У предходним годинама реконструисани су и обновљени системи за грејање школских зграда у Змињаку и Петловачи, уграђени су системи за пречишћавање воде за пиће и реновирани хидрочворови са ученичким купатилима у обе школске јединице. Матична школа је комплетирана постављањем балон сале за физичке активности. Надамо се да ће мо успети да поставио и балон салу у Петловачи. Школа је добро опремљена савременим наставним средствима (мрежним уређајима повезаним са интернетом путем кабловске и бежичне везе: за штампу и фотокопирање, пројекторима, телевизорима, лаптоп и десктоп рачунарима). Наставници и ученици свакодневно у наставном процесу користе компјутере, телевизоре, електронске уџбенике. Обогаћен је фонд школских библиотека. Учитељи и наставници се стручно усавршавају и успешно користе савремена наставна средства, наглашава директор Џиновић и посебно истиче:”Наставници наше школе су снимили 11 часова за РТС. Ово је био изазов за нас, изазов који је успешно савладан. Наставнице Данка Ђевић Хаднађев и Јелена Мартиновић снимиле су часове биологије. Учитељ Веско Исаиловић снимио је час музичке културе. Наставник Дарко Костић снимио је часове историје”.

Текућа школска година у условима епидемије, донела је бројне промене. Настава на даљину је веома добро организована. На часовима који су одржани онлајн створена је атмосфера слична часу у учионици, са свим елементима часа у активној дискусији. Наставници су углавном држали часове у виду видео конференције. Окружење за учење је Гугл учионица.

У овим специфичним условима епидемије, ученици и њихови родитељи су веома задовољни реализацијом пројекта Обогаћене једносменске наставе. Наставници путем наставе на даљину помажу ученицима да што успешније савладају градиво које обраде у школи. Ученици и наставници захваљујући овом пројекту заједно уче, припремају се за провере знања и обнављају градиво. Овај облик наставе је веома важан ученицима, посебно у овим условима када наставу не похађају сваки дан у школи, закључује директор Џиновић.
љ.ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa