Инфо

4. фебруар 2021.4. феб 2021.
Фото: Библиотека  шабачка

Фото: Библиотека шабачка

Библиотека шабачка изложба ученичких радова

Сава у дечјим очима

Виђен очима основаца, Свети Сава је приказан у многобројним својим улогама. Кроз цртеж оловком, темперама, воденим, дрвеним и воштаним бојама, колаж, комбиновану и мозаик технику и кроз сликање на дрвеном пању, основци одали почаст овом великом светитељу
Шабачки храм књиге у свом календару посебном бојом бележи 27. јануар, дан када се слави школска слава, обележава празник посвећан првом српском архиепископу и просветитељу Сави и свечано отвара изложба радова ученика полазника сликарске школе академског сликара Драгише Марсенића. Овај јануар донео је нешто другачију поставку у холу Бибилиотеке. Преносимо вам кратак осврт Александре Ердевички Томић о изложби поводом Савиндана.

-Традиционално смо у Библиотеци шабачкој Савиндан обележавали изложбом. Свих ових година смо имали прилику да овим поводом уживамо у талентованим радовима полазника школе професора Марсенића. Ове године смо дали прилику деци са сеоског подручја. Деца од петог до осмог разреда из Основне школе „Јеврем Обреновић“ из Орида и њихове матичне школе као и из Основних школа „Јован Цвијић“ из Дебрца и Прова, представила су лик и богато дело Светог Саве разноврсним ликовним техникама.

Свети Сава као први српски архиепископ аутокефалне жичке архиепископије, просветитељ, законодавац, књижевник, ходочасник и дипломата, али пре свега као утемељивач српске цркве, државе и школства, представљен је кроз ову изложбу. Виђен очима основаца, Свети Сава је приказан у многобројним својим улогама. Кроз цртеж оловком, темперама, воденим, дрвеним и воштаним бојама, колаж, комбиновану и мозаик технику и кроз сликање на дрвеном пању, основци су са великим трудом и љубављу одали почаст овом великом светитељу.

Изложбу поред ликовних радова чине и књиге из фонда Библиотеке шабачке као и песме о Светом Сави, ученика из Орида, наставнице српског језика и књижевности, Славице Топић. Око педесет радова краси Хол Библиотеке шабачке и сви заинтересовани посетиоци моћи ће да их погледају у наредних месец дана. Као награђени издвојили су се радови ученика из Орида наставнице ликовног Драгане Ђурђевић: Иване Богдановић, Ање Макевић, Младена Опанковића и Татјане Теодоровић. Рад Катарине Николић из Шапца такође је посебно запажен, а све то захваљујући наставници ликовног Анастасији Бабовић Димитрић. Специјална награда је додељена ученици наставнице Милене Обрадовић, Мини Милијанчевић из Прова. Награђени ученици су уз поклон пакет добили и бесплатну чланарину Библиотеке шабачке. Ова изложба је прва у низу која је планирана као сарадња са ученицима из сеоских школа и на тај начин настављамо да подржавамо креативни развој деце ван градске средине – наводи Александра Ердевички Томић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa