Инфо

14. јун 2018.14. јун 2018.
АЛТЕР НАТИВА: АРОМАТЕРАПИЈА

МИРИШЉАВИ СВЕТ ЗДРАВЉА

Ароматерапија, део фитотерапије, контролисано је коришћење етеричних уља у сврху очувања здравља, лечења и превенције болести на свим нивоима човековог постојања. Иако их називамо уљима, ради се о лако испаривљивим, немасним природним есенцијама, које се добијају из биљака помоћу дестилације, екстракције, или неке друге методе изолације.
С обзиром да једно етерично уље садржи на стотине хемијских састојака, деловање етеричних уља на људски организам још увек није у потпуности разјашњено. Познато је да фармаколошки делују на ткива и органе, на хормонски и нервни састав. Етерична уља својим мирисом делују и на расположење и емоције (путем рецептора у носу информација коју носи мирис директно одлази у мозак), а постоји још и скривено феромонско деловање. Такође, свако уље има своју енергију, којом можемо деловати на људско енергетско поље. Управо због способности деловања на неколико различитих нивоа, етерична уља идеално служе холистичком приступу човеку и његовим потребама.
Етарска уља се користе на различите начине, инхалацијски, дермално, орално, вагинално и ректално. Код нас је, због преовладавајуће енглеске верзије ароматерапије, најзаступљенија метода дермалне примене (и то путем аромамасаже која се рекламира као решење за апсолутно све проблеме), путем дифузера и арома лампица, а на спомен осталих начина примене диже се велика бука. Ароматерапеут који вам каже да се етерична уља никад и ни у ком случају не смеју узимати орално није довољно едукован, што не значи да би требало да сами, без знања или саветовања са стручним терапеутом, почнете да гутате неразређена уља за која сте негде чули, или прочитали да решавају проблем који имате.
Углед и деловање ароматерапије и етеричних уља потврдили су високо цењени лекари, истраживачи и фармацеути. Успркос неоспорном и клинички доказаном деловању, ароматерапија, осим у Француској, никад није добила заслужено признање службене медицине. Разлог за то, између осталог (фармацеутска индустрија, култура болести), налазимо у неисправној употреби етеричних уља, која је резултат непознавања основа хемије етеричних уља, различитих варијетета и подврста поједине врсте. Чињеница да је ароматерапија прихваћена од великог броја шарлатана, никако не помаже њеном признању као ефикасне терапеутске методе.
Појам ароматерапије је и код нас прилично поједностављен. Таква ароматерапија “искаче” из сваког грма, нуди се у козметичким, фризерским и иним салонима. Наношење мешавине минералних (у најбољем случају, биљних али рафинисаних) и етеричних уља, која су често сумњивог квалитета, није ароматерапија, као што није ни удисање синтетичких етеричних уља која нам продају и у апотекама. Да би била делотворна, неопходно је да етарска уља буду чиста.
Масажа етеричним уљима посебно је делотворна у лечењу проблема са којима се сусрећу жене, као што су ПМС и поремећаји у менопаузи. Такође, може нам олакшати блаже облике тегоба и депресије, несаницу, емоционалне дисбалансе, главобоље, болове у мишићима... Већина етеричних уља изванредно негује кожу, уравнотежује лучење себума и побољшава тонус делујући на функцију капилара. Такође, есенције биљака могу се користити у препаратима за косу и кожу главе, јер спречавају појаву перути и подстичу раст косе. Ако их наносите без масаже, етерична уља помажу да се решите гљивица, свраба или херпеса. Ако их користите за парне инхалације, можете ублажити прехладу и грип, као и кашаљ, упалу крајника или грла.
Поред тога што су етерична уља лековита, само њиховим мирисањем поправљамо расположење и осећамо се боље. То се дешава зато што је чуло мириса повезано са лимбичким системом – подручјем у мозгу које се бави емоцијама и памћењем. И баш ту лежи објашњење тајанствених могућности умећа ароматерапије и психоароматерапије која помаже код емоционалних и менталних дисбаланса.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa