Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
АРОМАТЕРАПИЈА: ЕТАРСКА УЉА КОЈА ДЕЛУЈУ УМИРУЈУЋЕ

ПРИРОДНА БОРБА ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈЕ

У прошлом броју писали смо о да су етарска уља природне есенције цвећа, коре, лишћа или корена биљака. Уколико су чиста, нераблажена хемикалијама, или адитивима, умногоме могу помоћи у лечењу разних болести, укључујући и анксиозност
Етерична уља најбоље делују у синергији. У истраживању Америчког колеџа за науку о здрављу (2014), пацијенти су били изложени ручним масажама, једном дневно у току једне седмице. У питању је била мешавина уља бергамота, тамјана и лаванде разређена у слатком бадемовом уљу. Испитаници су пријавили знатно физичко и емоционално олакшање.
Представљамо вам седам етарских уља у борби против анскиозности и депресије.
ЛАВАНДА (Лавандула ангустифолиа)
Есенцијално уље љубичасте лепотице има најчешћу и најразноврснију употребу у ароматерапији. Познато је његово умирујуће дејство. Помаже код несанице, немира, раздражљивости, паничних напада, нервозног стомака и тензије.
"Приручник о есенцијалним уљима: наука, технологија и примена" наводи да је било неколико клиничких испитивања која су доказала да инхалација есенцијалним уљем лаванде утиче на смањење стреса и анксиозности. Једна студија је доказала да, коришћењем овог уља у капсули, лаванда има анксиолитичко дејство.
Препорука за опуштање: Ставите три капи етарског уља лаванде у кашичицу нерафинисаног кокосовог или бадемовог уље на длан и утрљајте на врат, или табане. То можете радити у било које време, а најбоље је пре спавања, уколико патите од несанице.
РУЖА (Роса дамасцена)
Једна од предности есенцијалног уља руже, другог најпопуларнијег уља за ублажавање анксиозности и депресије, је помоћ у нападима панике, стањима туге и шока.
Часопис Комплементарне терапије у клиничкој пракси недавно је објавио истраживање које је рађено са групом жена после порођаја. Изложене су петнаестоминутној ароматерапији есенцијалним уљем руже и лаванде, која је дала изузетне резултате. Испитанице су осетиле знатно смањење постнаталне депресије и ансиозности.
Пепорука: Ако сте забринути или потиштени, пре спавања ставите по пар капи етарског уља руже и лаванде у дифузер.
ВЕТИВЕР (Ветивериа зизаниоидес)
Осећање стреса утиче на мозак, срце, варење, имунолошки и сваки други систем у телу, па природни лекови за узнемиреност, попут уља ветивера могу бити изузетно корисни.
Традиционално, ово уље се користи у ароматерапији за опуштање и ублажавање емоционалног стреса, паничних напада, трауме, анксиозности, несанице, хистерије и депресије. Студија (2015) истражила је ефекте уља ветивера као помоћ код анксиозности и промена у срчаној фреквенцији, крвном притиску и дисању.
Када је уље ветивера дато пацовима, примећено је да је имало исти утицај као и диазепам.
ИЛАН-ИЛАНГ (Цананга одората)
Ово популарно есенцијално уље може да третира анксиозност и депресију због његових умирујућих и позитивних ефеката. Подиже енергију, даје осећај оптимизма и храбрости, умирује страхове и срчану аритмију на нервној бази. Умерено је јак седатив и помоћ код несанице.
У студији из 2006. године коју је урадио Геоченг Универзитета у Кореји, иланг- иланг уље у комбинацији са бергамотом и лавандном, једном дневно у трајању од четири недеље, довело је до смањења "психолошког одговора на стрес и серумски ниво кортизола, као и крвног притиска код клијената са хипертензијом. "
Будите пажљиви када користите иланг- иланг, јер може доћи до иритације коже, а посебно га избегавајте уколико имате низак крвни притисак.
БЕРГАМОТ (Цитрус бергамиа)
Бергамот има препознатљив цитрусни укус и арому. Често се користи за лечење депресије, ансиозности и несанице. Опушта, доводи до смањења крвног притиска и пулса.
Доказано је да смањује реакцију кортикостерона на стрес код пацова, а још једна занимљива студија спроведена у 2011. години доказала је да примена етеричног уља бергамота и лаванде помаже у лечењу депресије и анксиозности.
Бергамот је сигуран, али је фотосензибилан, што значи да може повећати ризик од опекотина и осипа. Након примене, не би требало излагати се сунчевим зрацима наредних дванаест сати.
КАМИЛИЦА (Цхамаемелум нобиле)
Етарско уље камилице доприноси унутрашњој хармонији и смањује раздражљивост, анксиозност и забринутост. Истраживачка студија спроведена на Медицинском факултету Универзитета у Пенсилванији показала је да ово есенцијално уље "може пружити клинички значајну антидепресивну активност која се јавља поред претходно примећене анксиолитичке активности".
Друга студија објављена од стране Националног центра за комплементарно и интегративно здравље показала је да уље камилице у капсули ублажава симптоме анксиозности. Ово уље је углавном сигурно, изузев ризика код особа који су алергични на камилицу.
ТАМЈАН (Босњеллиа цартери или босњелла сацра)
Тамјан је изванредан за лечење депресије и анксиозности због свог умирујућег дејства на тело и ум.
Помешано са бергамотом и лавандом у односу 1:1, тамјан има позитиван ефекат на бол и депресију код пацијената са канцером у терминалној фази, доказала је студија Кеимиунг Универзитета у Кореји.
Етерична уља могу да се користе на три начина: инхалаторно, орално или топикално. Код оралног коришћења неопходан је опрез, уз савет са ароматерапеутом.
Уколико патите од озбиљне депресије и анксиозности, етарска уља могу бити од користи, али неопходно је да потражите стручну помоћ.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa