Инфо

12. мај 2011.12. мај 2011.
ПРОТЕИНКА ШАБАЦ

СИНОНИМ ВРХУНСКОГ КВАЛИТЕТА

Један од ретких примера успешне приватизације у Србији фабрика сточне хране “Протеинка“ из Шапца данас запошљава 62 радника. Тренутни производни капацитет фабрике је 20 тона хране на сат
Друштвено предузеће за производњу сточне хране “Протеинка“ Шабац основано је 1989. године. Две године касније прераста у деоничарско друштво, а почетком новог миленијума у акционарско друштво са мешовитим капиталом.
Према архивским подацима, фабрика је први пут приватизована 2002. године. За износ од 350.000 евра заједнички су је купили запослени радници (68, 64 одсто) одсто и приватна фирма “Нарцис Поповићи“ Шабац (31,36 процената). Према речима данашњег директора “Протеинке“ Владимира Петровић, управо у том периоду је у фабрику и њене производне капацитете највише уложено.
-“Протеинка“ поседује најсавременију опрему за производњу сточне хране која је у потпуности аутоматизована. Складишни капацитети су 20.000 тона за житарице и 5.000 тона за прашкасту робу. У оквиру фабрике налази се и сушара за житарице. Пре него што је фабрика прешла у руке предузећа “Нарцис Поповићи“, производња се кретала око 900 до 1.000 тона сточне хране на месечном нивоу. Тренутни производни капацитети су 20 тона на сат. Дакле, у саму фабрику је највише уложено када је већински власник био Нарцис Поповић. Тада је инвестирано у техничко технолошко унапређење фабрике ““ каже Петровић.
Четири године након приватизације, данас једна од 10 највећих фабрика за производњу сточне хране у Србији поново мења власника. Већински власник акција постаје Инвестициони фонд “Потеза“ са седиштем у Амстердаму. Почетком 2007. постаје чланица “Магна Вита“ Холдинга из Новог Сада у чијем саставу послује и данас.
Након преласка власништва из руку малих акционара у посед “Потезе“, завршене су неке започете инвестиције. А потом је општа криза узела маха па се, како наводи Петровић, стало са неким већим улагањима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa