Инфо

23. јун 2011.23. јун 2011.
НА МОЛИТВИ У ШАБАЧКОЈ ЏАМИЈИ

ИСТИ СУ НАМ ИНТЕРЕСИ

Џамија у Шапца отворена је 2003. године. Налази се поред муслиманског гробља. Верници петком обавезно долазе на џума-намаз, главну молитву. Међу њима је и седамдесетједногодишњи Берзад Шемседини, први хаџија са ових простора. Учествовао је и у подизању ове џамије. Каже, у време рата, деведесетих нису имали проблема са православцима, само са лозничким муслиманима. Тада им је највише помогао Владика Лаврентије који је свако вече слао по њих своје ђаконе и обезбеђивао им преноћиште
Овог петка на молитви је мање људи, почели су радови па иду да зараде нешто.
Између клањања имам држи говор и на крају подсећа да Бог наређује да се чини добро, да се не чини зло.
Главни имам Мехмедалија Вели у Шапцу је већ петнаест година. Каже да у овом граду дуго није било хоџе који би се задржао већ су долазили и одлазили па је вероватно то разлог што их сада појединци поистовећују са Ромима.
-Један свештеник је рекао „Шабачки муслимани- Цигани“ у емисији која се тицала религије. То је било мало увредљиво. Мало више. Роми су национална структура, нису религијска. Није то нека нова религија- Роми. Бит свега је да овај народ нема ни културу, ни језик, ни било шта што би могло да их веже са том националном мањином.
Како каже имам Вели, порекло муслимана на овим просторима објаснио је управо владика Лаврентије.
- Он је написао књигу Соко Град и унутар те књиге стоји како се расељавало турско становништво са Соко Града изнад Љубовије. Насељавали су се и у Босну и у Србију, у Лозницу, Крупањ, Мали Зворник, Љубовију, Шабац... И до дана данашњег да живе као муслимани. Оно што је мој циљ је да докажем грађанству да ми нисмо Цигани већ да живе са народом који је муслимански- објашњава имам Вели и наводи узроке заблуда:
- Када је владао социјализам у нашој земљи муслимана у овој средини је било свих образовних структура. Ни мало нису заостајали за својим комшијама православцима, ни у образовном ни у финансијском делу. Међутим касније, годинама након Титовог времена они стагнирају у том погледу. Падају испод нивоа грађанства које живи у овом граду па их је и градска структура прихватила као неког нижег од себе. Они су у Титово време били изједначени са осталим грађанима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa