Инфо

30. јун 2011.30. јун 2011.
ПРОСЈАЧЕЊЕ ИНТЕНЗИВНИЈЕ У ЛЕТЊЕМ ПЕРИОДУ

КО ЈЕ НАДЛЕЖАН ЗА ПРОСЈАКЕ

Сваког дана на улицама Шапца просјаци траже новац од људи, увек са изговором да им треба за хлеб. Њихов број је ове године на истом нивоу као и претходних, али је ново то да су почели да просјаче и по тржним центрима
Маријана има осам година. Не зна ни сама колико је дуго на улици где свакодневно проси. Има још брата и сестру и каже да су им родитељи болесни. Она тврди да иде у ОШ „Јанко Веселиновић“ и да је одличан ђак. Ипак, не уме, или неће да каже колико дневно заради прошењем.
Не зна се тачан број оних који свакодневно просе на улицама Шапца. Док Црвени крст и полиција упућују на Центар за социјални рад, тамо кажу да евиденцију о њима треба да води полиција и да они немају времена да делују превентивно.
- Ми можемо само да асистирамо полицији у смислу идентификације и збрињавања деце. Проблем је у томе што они мењају територије. Овде долазе са других територија, док „наше“ проналазе у другим градовима. То је добро организована мрежа“- каже директорка Центра за социјални рад Бранка Давидовић.
У Полицијској управи наводе да су у време шабачког вашара евидентиране и процесуиране особе које су дошле са подручја других градова и општина да би се овде бавиле просјачењем. Истичу да су лица која се баве просјачењем углавном повратници и да су из места где прекршај и врше.
Просјака највише има у центру града, испред поште, цркве, а у ово време углавном „раде“ по летњим баштама. Деца која долазе у кафиће да траже паре кажу да их родитељи шаљу да просе и да морају да им кући однесу одређену суму новца.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa