Инфо

30. јун 2011.30. јун 2011.
ПАЛИ ПРВИ ОТКОСИ ПШЕНИЦЕ

ЦЕНА СЕ ЈОШ УВЕК НЕ ЗНА

Први откоси пшенице пали су на парцелама индивидуалних пољопривредних газдинстава у шабачком крају. Као и ранијих година, на самом почетку жетве још увек се не зна откупна цена пшенице. После првих откоса приноси су у границама просека. Парцеле на које током пролећа нису пале веће количине кише раније су сазреле, а тај процес додатно је убрзала и висока температура
У Србији је 480.000 хектара под пшеницом, што је најмања количина ове најважније житарице која је икада засејана. Више од половине површина посејано је у централној Србији, а не у Војводини. Очекује се да ће овогодишњи род пшенице бити око 1,8 милиона тона, што је довољно за домаће потребе, чак ће преостати и за извоз. Стручњаци прогнозирају добру и квалитетну жетву.
На подручју општине Шабац под стрним житима засејано је 6.500 хектара. Од тога 5.000 заузима пшеница, док се на 1.500 хектара простире овас, јечам и тритикали.
- Јако је тешко на самом почетку жетве говорити о приносу, али има појединачних случајева где је забележен род од 4 до 4,5 тоне по хектару. Очекују се солидни резултати. О цени је за сада дискутабилно причати, мада се пољопривредни произвођачи надају доброј заради сходно уложеним средствима и сопственом раду. За пшеницу у време жетве најважнији су повољни временски услови, као и правовремено деловање противградне заштите како би се спречио губитак дела рода уколико дође до елементарних непогода. Високе температуре јој не сметају, обзиром да се налази у фази отпуштања влаге, објашњава дипломирани инжењер, саветодавац за ратарство из шабачке ,,Пољопривредне саветодавне и стручне службе“ Гордана Рехак.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa