Инфо

4. август 2011.4. авг 2011.
У МАЧВАНСКОМ МЕТКОВИЋУ СЕЛО И ЦРКВА СЛАВИЛИ ОГЊЕНУ МАРИЈУ

СВЕТИЦИ 300 КУЋА ЗАХВАЛИЛО

Храм никао за годину дана. Велико црквено двориште у центру села окружује зеленило са забавним садржајима за децу. Пријатно место окупљања и исповедања вере
Црква Огњене Марије у Мачванском Метковићу и двориште око ње било је протеклог 30. јула у свечаном руху. Поводом празника светице којој је црква посвећена, окупило се доста народа (мештани и њихови пријатељи). Прво је служена света архијерејска литургија, а потом резан славски колач уз пригодну реч свештеника за здравље, срећу и берићет. Домаћини славе били су отац и син Стеван и Зоран Милић са породицама. Наравно, све то под будном пажњом хаџи Владимира Димитрића старешине светог храма у Мачванском Метковићу.
- По мачванским селима цркве су доста старе и свака је посвећена свом светитељу. У народу је много поштована и цењена поред свете Петке, Огњена Марија, коју слави наше село. Према народном веровању, света великомученица Марина пали и кажњава огњем. У народном предању чувају се примери о ватри и громовима којима је у вреле празничне дане спаљивала сено и жито људима који су се огрешили радећи на овај празник. Обичај је да се на Огњену Марију када због велике врућине гори и небо и земља не раде никакви послови. На овај празник народ у великом броју долази на службу. На дан црквене славе бира се домаћин за наредну годину, преузимајући четврт колача. У овом тешком времену мало је теже сносити све трошкове. Јединствени смо у томе да не пада сав терет на једног, већ сви учествују колико могу. Тако да цело село слави. Петнаестак дана пред славу сазивамо црквено општински одбор и договоримо да свака кућа нешто дарује, било кроз храну или новац. Мојим доласком овде пре шест и по година ставио сам свима до знања да овај божји храм није за неколицину, већ за мештане целог села, као и за пролазнике, нагласио је свештеник Димитрић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa