Инфо

4. август 2011.4. авг 2011.
АКЦИЈА ШАБАЧКЕ МЛЕКАРЕ И МИНИСТАРСТВА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

ЈУНИЦЕ НА КРЕДИТ

Подстицајним средствима Министарства за пољопривреду и шабачке Млекаре, четири домаћинства у Поцерском Метковићу добила јунице високог генетског потенцијала сименталске расе увезене из Немачке. Сточари задовољни квалитетом јуница, као и начином њихове отплате. До сада им је испоручено 230 високостеоних јуница
Увозом високо генетских јуница, циљ је развој сточарства и пре свега побољшање расног састава, као и квалитета и количине млека. Ова грла сименталске расе дају поред велике количине млека, квалитетну мушку и женску телад. Да би њихове особине дошле до изражаја треба им обезбедити одговарајућу исхрану и смештај. У том случају ће генетски потенцијал сто одсто испољити и превазићи своје родитеље.
- Међу нашим пољопривредницима влада веома велико интересовање. Кредити за произвођаче млека су динарски, са субвенционисаном каматом од осам одсто на годишњем нивоу. Министарство пољопривреде камату субвенционише десет одсто. Рате су непроменљиве. Корисницима кредита је омогућено да не одлазе сваких 15 или месец дана у банку, већ предају млеко шабачкој Млекари, која је гарант банци за сваког произвођача понаособ. Кредит се отплаћује свакодневно кроз седам и по литара млека наредне три године. Произвођачи млека такође добијају услуге стручњака из Млекаре. Млекара дневно прерађују око 240 тона млека. У плану нам је да сваких 45 дана увозимо по један контигент од 200 грла. Наставићемо и у наредној години. Пројекат увоза јуница трајаће пет година. Поједину квалитетну мушку телад послаћемо у центре за вештачко осемењавање као што је Велика Плана или Крњача, рекао је Милојко Јанковић из шабачке Млекаре.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa