Инфо

22. септембар 2011.22. сеп 2011.
ПРОИЗВОДЊА МАЛИНЕ

КУПЦИ НАС ЗАОБИЛАЗЕ

На основу података Међународне организације произвођача малина прошлогодишња производња малина у свету без Руске федерације где не постоје поуздани подаци износила је 379.000 тона. Србија је била на другом месту са произведених 75.000 тона, или 19,79%, док је прва била Пољска са 80.000 тона
Током летњих месеци у западној Србији одигравала се читава драма поводом откупне цене малине. Малинари из Ариља су најпре током јула инсистирали на цени од 126 динара за килограм малине, с обзиром да је квалитет ове године био бољи од прошлогодишњег. После низа преговора између малинара и хладњачара, умешало се и Министарство пољопривреде након чега је постигнут договор за цену од 100 динара. Међутим, тај договор важи само за ариљске малинаре. Управо из тог разлога нова малинарска бура подигла се и у септембру месецу када су произвођачи овог јагодичастог воћа из других места блокирали путеве и најављивали блокаду пруге Београд ““ Бар. Захтевали су исту откупну цену као и у ариљској општини. Сва ова дешавања наводе на размишљање и анализу тренутног стања производње малине, као једног од битнијих извозних артикала.
На територији општина /Шабац, Коцељева, Богатић, Владимирци и Обреновац/ под малином је око 1.000 хектара. Свакодневне тропске температуре као што су биле овог лета нису ишле на руку произвођачима малине.
Највише засада малине има у Липолисту, а полако се шире и у Богатићу. Најзаступљеније су сорте Виламет, Микер и нешто мало Туламена.
- Овогодишњи приноси су нешто мањи управо због високих температура. У засадима који имају заливне системе кап по кап и где се примењује пуна агротехника приноси су се кретали од 8 до 10 тона по хектару. Малинари са шабачког подручја остварили су цену за коју се произвођачи из других крајева још увек боре, наводи дипл. инг. Милорад Јоцковић виши стручни сарадник за воћарство из шабачке ,,Пољопривредне саветодавне и стручне службе“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa