Инфо

29. септембар 2011.29. сеп 2011.
ВАРИРАЊЕ ПОДРШКЕ ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА У ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА

ГАУСОВА КРИВА ПОДРШКЕ ЈАВНОСТИ

Стицање подршке јавности, представља дуготрајан процес, док пад може бити последица тренутка. Поновни успон још је тежи, а некада и немогућ
Од повратка вишестраначког система у Србију, за само 22 године, одржано је 8 парламентарних, 9 председничких и више локалних избора. Узимајући у обзир више кругова избора за шефа државе(а), неуспеле изборе, изборе понављане на неким бирачким местима, потом одлучивање о органима власти у бившој савезној држави, пут изборних места се кретало много пута у претходне 2 деценије.
Осим честих излазака на биралишта, политичку сцену Србије, карактерисало је много странака. Оне су настајале врло брзо. Настајале су велике странке, из којих су се временом издвајале групе које су формирале нове, из тих нових још новије, и тако редом. Средства за изборне кампање, која су се, до скоро, бесповратно давала свим учесницима на изборима, направиле су, од оснивања партија, и добар бизнис. Покрети и групе, основане као неполитичке, прерастале су у странке, а резултат свега тога је између 300 и 400 политичких партија у регистру.
Посебно интересантне странке за анализу, јесу оне које су успеле да се за кратко, или нешто дуже време, издигну до великих висина, и постану чинилац са значајном подршком у јавности, а потом, услед различитих фактора, дођу до нивоа партија са подршком испод цензуса, да чак, као организације више не функционишу, или опет успеју да се опораве и врате политички значај.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa