Инфо

6. октобар 2011.6. окт 2011.
РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА ИЗБЕГЛИХ И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ

ДОБАР ПРИМЕР САРАДЊЕ

Објекат “социјалног становања у заштићеним условима“ отворен прошле среде у Шапцу, по речима званичника одличан је показатељ успешне сарадње локалне самоуправе, Владе Републике Србије и међународних партнера. У Србији по овом принципу, до сада изграђене 682. стамбене јединице у које је смештено 2.100 избеглих, интерно расељених и породица из социјално угрожених категорија становништва
Пре шеснаест година на територији Шапца је боравило седамнаест и по хиљада избеглица. По речима помоћника комесара Комесаријата за избеглице Републике Србије, Ивана Гергиновог , добром вољом староседелаца Шапца, истрајношћу избеглих и интерно расељених, напорима локалне самоуправе која је имала велику помоћ државе преко Комесаријата за избеглице, овај број је данас смањен на 1. 850 избеглих и 372 интерно расељена лица.
-Од децембра 2009., до данас у Шапцу је потрошио 47 милиона динара на решавање стамбених потреба и економско оснаживање избеглих и интерно расељених лица. У том периоду, овде је подељен 41 грант грађевинског материјала, 32 гранта искоришћена су за доходно оснаживање, откупљено је шест сеоских домаћинстава и, сада урађено дванаест станова. Углавном су то била средства Европске Уније, УНХЦР и Републике Србије ““ рекао је Иван Гергинов.
У новоотворени објекат у Шапцу смештено је дванаест породица, односно 36 лица. Реч је углавном о породицама избеглим из Хрватске.
-Од укупног броја породица, девет је избегличких, две су интерно расељени са Косова и једна је локална. У пет случајева, реч је о самохраним мајкама. Већина ових људи има посао само у току једне сезоне. Многи од њих су у избегличком статусу већ петнаест година. На жалост, оваквих породица има још много у Србији, али сматрам да је ово корак у правом правцу ка решавању ове проблематике ““ објаснио је шеф мисије Међународне организације за миграције Грегоар Гудстајн.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa