Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОБНОВУ СВЕТИЊЕ
МАНАСТИР “ГРАД”

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОБНОВУ СВЕТИЊЕ

Према писаним траговима из 1528.године, који су оставили Турци приликом пописа ових крајева, наводи се да постоје остаци средњовековне цркве која је ту постојала много пре доласка Османлија. Сматра се да је манастир стар много више него што се претпостављало због стила градње који се приметан у самим темељима. Постоји веровање да је саграђен у периоду између шестог и осмог века што значи да је ту био пре доласка Срба на ове просторе
У коцељевачком селу Градојевић налазе се рушевине некадашњег манастира “Град” који је припадао епархији шабачкој и био посвећен рођењу Светог Јована Крститеља. Данас овај манастир чека своју обнову за шта у самом селу постоји иницијатива. Верници окупљени око идеје за обнову манастира су на добром путу да учине да ова светиња поново заблиста те да њена звона окупе верујући народ, али им је у томе неопходна помоћ шире заједнице, како вољна тако и материјална. Историјских података о самом манастиру има веома мало. Верује се да је име села у којем се налазио управо изведено из назива ове светиње.

Верници окупљени око идеје за обнову манастира су на добром путу да учине да ова светиња поново заблиста те да њена звона окупе верујући народ, али им је у томе неопходна помоћ шире заједнице, како вољна тако и материјална


СТАРИЈИ НЕГО ШТО СЕ ПРЕТПОСТАВЉА
Према писаним траговима из 1528. године, који су оставили Турци приликом пописа ових крајева, наводи се да постоје остаци средњовековне цркве која је ту постојала много пре доласка Османлија. Сматра се да је манастир стар много више него што се претпостављало због стила градње који се приметан у самим темељима. Постоји веровање да је саграђен у периоду између шестог и осмог века што значи да је ту био пре доласка Срба на ове просторе. Судећи према историјским подацима уништен је потпуно у 13. веку, током најезде Монгола на Балкан. Убрзо након тога предео око Мачве и Тамнаве припао је Србији којом су у то време владали Немањићи. Краљ Драгутин је обновио ову светињу која географски није била далеко од тадашње спрске престонице у селу Дебрц.

ПОД МАНАСТИРСКИМ КРОВОМ БОЛНИЦА И ШКОЛА
Са доласком Турака на ове просторе велики број српских светиња бивао је напуштен. Током ослободилачких ратова против Отоманске власти манастир “Град” је био коришћен као болница и школа. У потпуности је обновљен почетком 19. века, али се сматра да је манастирска црква поново страдала 1869. године приликом повлачења освајача. По предању Турци су манастир гађали топом са оближњег брда док су у њему били ученици. Том приликом они су настрадали и сахрањени су недалеко од манастирског комплекса.

ИЗГРАДЊА НОВЕ ЦРКВЕ
Средином Другог светског рата Бранко Илић из Доњег Црниљева, потоњи монах Висарион, почео је да зида нову цркву од ћерпича поред остатака темеља старе, након што је добио благослов да обнови манастир од камена. Међутим, он то није урадио већ је саградио нову, мању цркву ван темеља старог манастира. Тај храм је постојао до шездесетих година прошлог века када је његов једини монах оболео, умро и сахрањен у манастиру Каони. Данас је на овом локалитету видљива часна трпеза са уклесаним текстом на постаменту.

ИМПОЗАНТНА СРЕДЊЕВЕКОВНА ГРАЂЕВИНА
У време када је подигнут манастир “Град” је за средњовековне прилике засигурно представљао импозантну грађевину. Дужина светиње са апсидом била је преко 17 метара, готово десет метара широк док је ширина самих зидова била 60 центиметара. Претпоставља се да је имао једну куполу на сред цркве и украсе од сиге, мермера и белог камена. За тадашње прилике то је могао да сагради искључиво богати властелин или неки други владар који је владао овим крајевима у том периоду. На иницијативу људи, родом из Градојевића и окупљених око Удружења грађана “Цар Константин” а уз благослов Српске православне цркве, идеја о обнови манастира је поново заживела.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa