Инфо

8. јул 2021.8. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРОСЛАВЉЕН ИВАЊДАН У САБОРНОМ ХРАМУ

ИДЕАЛ СВЕТОСТИ И ОБРАЗАЦ ЉУБАВИ

У календару СПЦ, 7. јули је дан који је посвећен рођењу Светог Јована Крститеља. Празник Претече Господњег прослављен је у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

- Господ је за Светог Јована рекао да је највећи међу рођеним од жена, а опет, додао да је и најмањи у Царству Небеском већи од њега. Дакле, код човека који живи у грешном и палом свету, увек постоји могућност искушења, које може да га надвлада. А онај који се удостојио Царства Небескога већи је од највећега на земљи, каже свештеник Никола Ковачевић.

Својим подвигом и љубављу, Свети Јован вековима фасцинира и инспирише вернике, свештенике, монахе, све који иду за Христом.

- Шта је толико посебно у вези са Светим Јованом? Да ли његов испоснички живот у пустињи или чудесне околности рођења? Да ли чињеница да је сведок Божје моћи да се побеђује поредак природе, или због самог његовог деловања, јер је он, проповедајући покајање у Јерусалиму и околини, исповедао многе, крштавао крштењем покајања и као такав, социјално ангажован, деловао на све слојеве друштва. Да ли зато што је, са потпуном спремношћу и храброшћу, рекао цару Ироду да не може бити са женом брата свога? Мислим да је Свети Јован највећи зато што је добио благослов да буде претеча, где његов подвиг итекако добија смисао. Сваки наш подвиг, ако није са благословом Божјим, ако није прожет присуством Христовим. Праве љубави нема без Христа. Једина истински несебична љубав је она која је надахнута Христом, а сведок такве љубави био је Свети Јован, који није само идеал светости, него и образац љубави, додао је свештеник Ковачевић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa