Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
Дарови природе
БИЉНА УЉА ЗА БРОНЗАНИ ТЕН И БЕЗБЕДНО СУНЧАЊЕ

Дарови природе

Уље за сунчање делује тако што убрзава и поспешује синтезу пигмента меланина у нашој кожи. Меланин је одговоран за одбрану коже од УВ зрака, а што га више имамо, тамнија нам је кожа и имамо јачу заштиту од сунчевих зрака
Препоручујемо природна уља за сунчање: орахово, кокосово, маслиново, уље од шаргарепе, као и њихову комбинацију. Предност ових уља је што негују и хране кожу, а нека можете и сами направити.
Напомињемо да се могу користити до 12 и после 17 часова и то само уколико сте већ добили тамну боју. Уколико сте осетљиви на сунце, комбинујте их са кремама која имају висок заштитни фактор.

УЉЕ ЗА СУНЧАЊЕ ОД ЗЕЛЕНИХ ОРАХА И ШАРГАРЕПЕ
Ефикасно и најједноставније је природно уље од зелених ораха и и шаргарепе. Иако нема јак заштитни фактор, захваљујући састојцима, ово уље даје уједначен и леп бронзани тен. Може се користити када сунце мало „утихне“.

Од састојака су вам потребни: пола литре хладно цеђеног маслиновог уља, 2 рендане шаргарепе и 6 сецканих младих ораха.

Припрема се једноставно: У стаклену теглу ставите насецкане зелене орахе и нарендану шаргарепу и прелијте маслиновим уљем. Затворите теглу и одложите је на сунчано место три недеље. Након тога процедите смесу кроз газу и Volia! Добили сте врхунски производ са квалитетним састојцима који штити и негује вашу кожу.

Препоручујемо природна уља за сунчање: орахово, кокосово, маслиново, уље од шаргарепе, као и њихову комбинацију. Предност ових уља је што негују и хране кожу, а нека можете и сами направити


УЉЕ ШАРГАРЕПЕ
Уља шаргарепе поседују многобројна лековита својства која организму пружају вишеструке здравствене добробити. Постоје три врсте овог уља: уље корена, етерично, као и базно уље од семена шаргарепе. Сва три богата су витаминима А, Ц и Е и бета-каротеном. Позитивно утичу на здравље и изглед коже и косе, а осим заједничког имају и сопствени спектар деловања. Будући да је уље семена скупље и теже доступно, код израде кућних препарата за његу коже и косе првенствено се прави нешто блажи мацерат корена шаргарепе.

Чест је састојак у козметичким производима за заштиту од сунца и негу суве и зреле коже којој враћа влажност и свежину. Добро је и за оштећену кожу, а осим што поспешује зацељивање ожиљака, помаже код екцема, псоријазе, надражености, свраба и хиперпигментације.



Редовита примена уља од корена шаргарепе повољно утиче на здравље косе, чини је чвршћом и сјајнијом, подстиче њен раст и спречава опадање. Будући да подстиче циркулацију, користи се и код проблема с надраженим и сувим власиштем. Осим што се, као и уље семена, може додати у куповне препарате за негу коже и косе, као и креме за заштиту од сунца, од њега можете направити исте препарате и у кућној радиности.

КАКО СЕ ПРАВИ УЉЕ ШАРГАРЕПЕ
Потребно вам је: 05 л хладно цеђеног биљног уља, нарендани осушени корен шаргарепе и стаклена тегла с поклопцем.

Пре припреме мацерата, нарендајте корен шаргарепе и растпрострите га на прозрачно место, оставите да се просуши 2-3 дана како у њему не би остало воде, а ваш мацерат развио плесан.
Осушену шаргарепу ставите до врха стаклене тегле, затим прелијте уљем и оставите 2 прста простора од поклопца до уља. Поклопите теглу и оставите је на тамно место. Повремено промућкајте садржај за бољу екстракцију.

Након 4 недеље, процедите уље кроз вишеструко преклопљену газу у боцу од од тамног стакла како би сачувало квалитете.

Уље шаргарепе може оставити трагове на кожи уколико се користи само, зато је најбоље комбиновати га са другим уљима, или маслацима.

УЉЕ ОРАХА
Верује се да орах потиче са простора Персије, одакле се путем свиле ширио на запад и исток. Римљани су га сматрали храном богова, а Стари Грци су орах доживљавали као храну за мозак.
Посебно значајна примена уља ораха је у нези коже и косе.

Уље ораха штити кожу захваљујући свом антибактеријском, антиоксидативном и антиинфламаторном дејству. Антиоксиданти показују потенцијал у смањењу линија и бора на кожи, помажући да кожа изгледа млађе. Антибактеријско деловање помаже у заштити коже од патогена, који су у сталном контакту са највећим органом - кожом. Антиинфламаторна природа уља помаже у смирењу хроничних стања као што су екцем и псоријаза, као и акутна упала или алергијска реакција. Хидрира кожу и спречава настанак перути. Орахово уље садржи значајне количине калијума, који стимулише раст косе и продукцију нових ћелија, и штити влас косе. Антибактеријски и хидрирајући ефекат овог уља спречава губитак косе.

НАПРАВИТЕ САМИ ОРАХОВО УЉЕ
За припрему ораховог уља потребно је да набавите неколико зелених (незрелих) ораха и да сваки исечете на 8 једнаких делова. Након тога, ставите их у стаклену теглу и прелијте маслиновим уљем. Добро затворите поклопцем и промућкајте, а потом одложите на топло место на којем ће стајати 40 дана. С времена на време протресите и промућкајте теглу. На послетку, процедите смесу кроз газу и преспите у теглу од тамног стакла.

КАКАО ПУТЕР
Какао путер је биљна масноћа која се добија из зрна какаа. Користи се у исхрани, али и у фармацеутској и хемијској индустрији. Посебног мириса, веома је благотворан за кожу и косу. Има висок садржај антиоксиданата који се боре против слободних радикала и спречавају појаву првих знакова старења коже и штетних утицаја животне средине. Будући да садржи допамин, триптофан, цинк, омега-6 и омега-9 масне киселине, какао бутер оживљава уморну и беживотну кожу.



Незамењив у нези коже и косе у летњим месецима, какао бутер обилује витамином Е. Овај састојак нашироко коришћен у најквалитетнијој козметици, познат је као изузетно ефикасан омекшивач и овлаживач коже. Подмлађује је, враћа јој сјај и еластичност. Какао бутер ствара танак заштитни филм који штити кожу од УВА и УВБ штетних зрака и других негативних спољних утицаја. Одговара свим типовима коже, а посебно особама са осетљивом, сувом и захтевном кожом. Брзо се упија и не оставља мастан траг.

Топло препоручујемо како бутер за негу коже у свим годишњим добима. За сунчање је довољно само њега користити и то (најбоље) органски. На собној температури какао маслац је у чврстом стању, топи се на температури преко 35° степени, а у додиру са кожом постаје лако размазив и погодан за коришћење. Кожа га тренутно апсорбује.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa