Инфо

27. октобар 2011.27. окт 2011.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - МИЛАН ВАСИЋ БУЧЕ

ЖИВОТ ИЗМЕЂУ КЊИГА И СЛИКА

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши (26)
Припада оној генерацији која је каснијих послератних година утицала на културни свестрани развој Шапца. Радио је у једној установи која је током времена мењала називе али суштина је у већини случајева остајала иста, од Дома омладине, Дома културе до садашњег Културног центра, из којег је недавно и отишао у пензију.
- Једино што се мењало када су Конференција омладине, односно Савез омладине и Савез студената једноставно се изгубили на неком политичком небу а приоритет су добили неки други садржаји за старију публику а иначе је био стални програм за младе - прича о делу активности Дома омладине у коме је провео радни век Милан Васић у Шапцу познатији под надимком Буче.
Сусретао се са људима разних занимања, дружио се са сликарима, књижевницима, музичарима и боемима и највише пажње у свим причама посвећивао Шапцу. Сматра да се много тога и у његовом времену изменило што је утицало да Шабац губи своју физиономију града из 19. и 20. века.
- Ако наставимо овако бахато да се понашамо ми ћемо срушити све наше шабачке палате, тако их зовемо, али то су спратне куће, само на један спрат а које су биле украс града као што су и данас оне које су опстале. Ако се потрудимо да срушимо и њих Шабац ће бити као свако ново насеље, без икаквог реда, без икаквог укуса и без икакве архитектуре слагано једно на друго са нешто мало промењеним фасадама - огорчено, као и увек, прича Милан о очувању градске баштине. Каже да му је жао што је у време рушења неких здања био млад па није успео да дигне глас против таквих акција.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa