Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Фото: Наташа Илић

Фото: Наташа Илић

Интервју Sophie Engel, руководитељка Одељења за немачки језик и заменица директора Goethe-Instituta

Појава лажних сертификата о познавању немачког језика

„Мислим да је лакше и боље да се научи основни ниво немачког језика. Нема ту ничега страшног, није то ни поезија ни нека велика филозофија, већ једноставне свакодневне ствари које морате да знате, ако хоћете да идете у другу земљу“, каже Sophie Engel руководитељка Одељења за немачки језик и заменица директора Goethe-Instituta
За већину послова у Немачкој, поред специфичних услова, постоји и захтев о одређеном нивоу познавања немачког језика, те грађани Србије приликом аплицирања за издавање радне дозволе и визе прилажу и уверење о потребном знању немачког језика. Ипак, одређени број подносилаца захтева је приложио лажне потврде о познавању немачког језика. O злоупотреби диплома и фалсификованим сертификатима, али и како да заинтересовани грађани стекну валидне потврде и знање немачког језика за „Глас Подриња“ говорила руководитељка Одељења за немачки језик и заменица директора Goethe-Instituta Sophie Engel.

Оно што можда није познато широј јавности је да само овлашћени центри могу издати валидне сертификате. Goethe-Institut је на подручју Србије сертификован за овај вид провере знања немачког језика. Како бисмо ближе могли објаснити читаоцима шта су валидни сертификати и како могу до њих доћи?
Овде постоје две различите теме - једна је радна дозвола, а друга показивање знања немачког језика за неки конкретан посао. Обе теме су важне. На пример, ако нека васпитачица хоће да ради у вртићу у Немачкој, зна немачки језик али нема потврду, биће плаћена 20-30 посто мање од некога са Б2 сертификатом. То је један пример где са истим знањем језика у Немачкој можете да имате различите плате. За сертификат и за радну дозволу увек је битна и професија – за лекара би рецимо био потребан ниво Ц1. Има и доста људи који су венчани, или деце људи који су већ у Немачкој. У тим случајевима се не аплицира за радну дозволу већ за визу за боравак у Немачкој, а за то треба А1 сертификат који је најнижи ниво.

Што се тиче сертификата, могу да објасним за наше из Goethe-Instituta, а такође и Аустријски институт организује испите. Код нас свако може да се пријави за испит на online киоску у нашем институту или online преко нашег сајта. Највише људи се пријављује онлајн. Нудимо и курсеве на којима се бавите само конкретним испитом. Да би се неко пријавио на испит не мора да има претходно уписан курс, довољно је да одете на сајт, оставите своје податке и извршите плаћање. Када се пријавите за испит, можете да одаберете датум – обично нудимо барем један термин месечно за сваки испит, а за неке и више. Ускоро ће бити објављени и и сви датуми за 2022. годину.

У зависности од нивоа знања у складу са новоусвојеном скалом заједничког европског језичког оквира која подразумева шест нивоа, које Goethe сертификате кандидати могу добити?
Кандидати могу добити сертификате за све нивое - А1, А2, Б1, Б2, Ц1, Ц2.

Из којих сегмената се састоји провера знања немачког језика?
Испити се увек састоје из писменог и усменог дела. У писменом делу се тестира писање, читање и слушање, док усмени део наравно чини комуникација. Усмени испити су у двоје, или у групи. Обично после 10 радних дана можете да добијете сертификат, ако положите.

Не знам како ти људи одлазе у Немачку. Вероватно им неко каже да сертификат може тек тако да се купи


Ево примера за А2 испит. Овде увек имамо неки мали текст, СМС, е-mail, оглас, или тако нешто. То нису измишљени већ прави текстови који већ постоје, само на нивоу испита. Када прочитате те текстове, морате да одговорите на нека питања. Ако је оглас о продаји бицикла, онда су питања - шта се продаје, где да позовете, и слично. После тога полазник мора сам да напише један СМС или е-mail и то заједно чини писмени део, док су усменом делу увек комуникацијске ситуације. За А2 увек имамо два полазника заједно, који обично добију задатак да се договоре за неки термин, на пример за куповину поклона, или се договарају да организују неку прославу, и слично. То су ситуације које сви знамо. Ако сте кандидат за Б1, имате на пример део усменог испита где радите малу презентацију, свако за себе, на основу неке статистике. То све може да се види, има доста уџбеника који су прављени баш за спремање испита, за сваки ниво.

Током дугогодишњег искуства и рада, да ли су вам се обраћали људи након покушаја употребе фалсификованог сертификата и постоји ли за њих могућност да поново аплицирају, или је забрана трајна?
Забрана није трајна и може поново да се аплицира за годину дана. Деси се да нам људи пишу да им потврдимо да ли је сертификат прави, и искрено да вам кажем – не знам зашто они то нама пишу. Ако су били код нас на испиту, онда знају да ли је прави или не. Понекад имам осећај да можда неки људи чак и не знају да треба да положе испит. Не знам како ти људи одлазе у Немачку, како организују све, али вероватно нађу неку агенцију, или некога ко је већ отишао па им каже да може овако или онако. Вероватно им неко каже да сертификат може тек тако да се купи.

Имали смо пример једне младе жене која је била трудна у седмом месецу и аплицирала за сертификат. Ако би она, рецимо, морала да чека још годину дана то би било страшно за њен живот и породицу, за све њих. Мислим да је лакше и боље да се научи овај основни ниво немачког језика. Нема ту ничега страшног, није то ни поезија ни нека велика филозофија, већ једноставне свакодневне ствари које морате да знате, ако хоћете да идете у другу земљу.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa