Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Карцином дојке излечив када се на време открије
МОБИЛНИ ДИГИТАЛНИ МАМОГРАФ ОД ПОНЕДЉКА У ШАБАЧКОЈ ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Карцином дојке излечив када се на време открије

За преглед није потребан упут нити оверена здравствена књижица. Жене старије од 45 година треба да раде скрининг мамографије на сваке две године. Запослени Опште болнице апелују да се што више жена јаве на прегледе и искористе указану шансу
Превентивни прегледи мобилним дигиталним мамографом у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” почињу од понедељка 13. децембра. Кампању скрининга рака дојке спроводе Министарство здравља и Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

Мобилни мамограф ће бити постављен на паркингу иза Интернистичког блока, у Шапцу ће се налазити привремено, односно док буде постојало интересовање суграђанки за превентивне прегледе


Заказивање је почело прошлог утока и обавља се од 8.00 до 12.00 часова позивом на број 066 86 25 225. Преглед могу заказати све Шапчанке старости од 45 до 69 година. За преглед није потребан упут нити оверена здравствена књижица.

Мобилни мамограф ће бити постављен на паркингу иза Интернистичког блока, у Шапцу ће се налазити привремено, односно док буде постојало интересовање суграђанки за превентивне прегледе.

Фото: Глас Подриња, Др. Слободан Поповић


-Тумор дојке је најчешћи малигни тумор код жена, са уделом од 25 одсто у свим малигним туморима код женске популације. Излечив је ако се открије у почетној фази. Учесталост обољевања од рака дојке у Србији је приближно истао као и у земљама Западне Европе, међутим, стопа смртности од ове болести код нас је знатно виша. Један од главних разлога је слаб одзив на масовне превентивне прегледе, односно скрининге. Мамографија је златни стандард у првенцији рака дојке, наводи др Слободан Поповић, директор Опште болнице Шабац.

Упозоравајућа статистика у Србији
Рак дојке представља водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена у Србији. Такође, рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и мерен годинама изгубљеног живота, карцином дојке је на трећем месту као узрок смрти код жена старости од 45. до 64. године.
Рак дојке се код знатног броја жена у Србији открива касно. Студије су показале да је у Србији код мање од трећине жена (28,4 одсто) дијагностикован малигни тумор који је мањи од 2 центиметра и локализован је на ткиву дојке. Нажалост, студије су показале да је код скоро 50 одсто жена његова величина била преко 2 центиметра, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама.


Време прегледа ће бити тачно заказано, тако да неће бити гужви и чекања.

-Циљ ових масовних превентивних прегледа је да се карцином дојке открије на време, у почетном стајуму, када је вероватноћа излечења веома велика. Здравствени систем је пренапрегнут и углавном сконцентрисан на ковид пацијенте, док су здравствени радници већ 22 месеца у, можда и најтежој, борби против пандемије. Пронашли смо у тим условима снаге и енергије да урадимо ову акцију и да мобилишемо све снаге и капацитете установе, а на добробит здравља наших суграђанки. Служба радиологије ће бити носилац посла, јер ће доктори и техничари ове службе обавити највећи део активности током ове акције, навео је др Борисав Лукић, начелник службе радиологије.

Фото: Глас Подриња, Др. Борисав Лукић


Скрининг програм у Шапцу започет је у марту 2014. године, али је прекинут појавом ковид вируса. Ипак и у последњих годину и по, у мањем обиму су организовани превентивни прегледи на којима је рађена мамографија и на тај начин је покушано да се надомести недостатак скринига.

-Лекари и техничари су 2014. године прошли адекватну обуку у релевантној установи, након чега је почет скрининг програм. Од тада до 2020. године овом врстом прегледа обухваћено је око 13.000 пацијенткиња, наводи, главни техничар службе радиологије виши радиолошки техничар Александар Ивановић.

Током овог периода одзив није био задовољавајући. Проценат јављања на преглед, по позиву, био је само око 30 одсто.

Фото: Глас Подриња, Александар Ивановић


Преглед не боли, евентуално може бити непријатан, а за њега није потребна никаква посебна припрема. Подразумева се лична хигијена и не треба стављати дезодорансе и талкове.
Канцер дојке се у један одсто случајева јавља и код мушке популације, па се и заинтересовани мушкарци могу јавити за преглед мамографом.

-Екипа радиолога је оспособљена за све врсте читања: прво, друго и експертско треће, након ког се одређује евентуална допунска дијагностика за жене које буду имале било какав сумњив налаз. Суграђанке које буду имале сумњив налаз биће одмах убачене у процедуру дијагностике и лечења, наводи др Лукић.

Општa болницa апелују да се што више жена јаве на прегледе и искористе указану шансу. Позивања неће бити, а телефонска линија је отворена за све жене раније наведене животне доби. Првих дана почетка заказивања интересовање је било изузетно велико, па је линија често била заузета или недоступна. Суграђанке због тога не треба да одустану, заказивање је могуће док мобилни мамограф буде у Шапцу. Претпоставља се, на основу искуства других градова сличне величине, да ће то бити око два месеца.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa