9. decembar 2021.9. dec 2021.
Karcinom dojke izlečiv kada se na vreme otkrije
MOBILNI DIGITALNI MAMOGRAF OD PONEDLjKA U ŠABAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI

Karcinom dojke izlečiv kada se na vreme otkrije

Za pregled nije potreban uput niti overena zdravstvena knjižica. Žene starije od 45 godina treba da rade skrining mamografije na svake dve godine. Zaposleni Opšte bolnice apeluju da se što više žena jave na preglede i iskoriste ukazanu šansu
Preventivni pregledi mobilnim digitalnim mamografom u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević” počinju od ponedeljka 13. decembra. Kampanju skrininga raka dojke sprovode Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Mobilni mamograf će biti postavljen na parkingu iza Internističkog bloka, u Šapcu će se nalaziti privremeno, odnosno dok bude postojalo interesovanje sugrađanki za preventivne preglede


Zakazivanje je počelo prošlog utoka i obavlja se od 8.00 do 12.00 časova pozivom na broj 066 86 25 225. Pregled mogu zakazati sve Šapčanke starosti od 45 do 69 godina. Za pregled nije potreban uput niti overena zdravstvena knjižica.

Mobilni mamograf će biti postavljen na parkingu iza Internističkog bloka, u Šapcu će se nalaziti privremeno, odnosno dok bude postojalo interesovanje sugrađanki za preventivne preglede.

Foto: Glas Podrinja, Dr. Slobodan Popović


-Tumor dojke je najčešći maligni tumor kod žena, sa udelom od 25 odsto u svim malignim tumorima kod ženske populacije. Izlečiv je ako se otkrije u početnoj fazi. Učestalost oboljevanja od raka dojke u Srbiji je približno istao kao i u zemljama Zapadne Evrope, međutim, stopa smrtnosti od ove bolesti kod nas je znatno viša. Jedan od glavnih razloga je slab odziv na masovne preventivne preglede, odnosno skrininge. Mamografija je zlatni standard u prvenciji raka dojke, navodi dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice Šabac.

Upozoravajuća statistika u Srbiji
Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine.
Rak dojke se kod znatnog broja žena u Srbiji otkriva kasno. Studije su pokazale da je u Srbiji kod manje od trećine žena (28,4 odsto) dijagnostikovan maligni tumor koji je manji od 2 centimetra i lokalizovan je na tkivu dojke. Nažalost, studije su pokazale da je kod skoro 50 odsto žena njegova veličina bila preko 2 centimetra, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama.


Vreme pregleda će biti tačno zakazano, tako da neće biti gužvi i čekanja.

-Cilj ovih masovnih preventivnih pregleda je da se karcinom dojke otkrije na vreme, u početnom stajumu, kada je verovatnoća izlečenja veoma velika. Zdravstveni sistem je prenapregnut i uglavnom skoncentrisan na kovid pacijente, dok su zdravstveni radnici već 22 meseca u, možda i najtežoj, borbi protiv pandemije. Pronašli smo u tim uslovima snage i energije da uradimo ovu akciju i da mobilišemo sve snage i kapacitete ustanove, a na dobrobit zdravlja naših sugrađanki. Služba radiologije će biti nosilac posla, jer će doktori i tehničari ove službe obaviti najveći deo aktivnosti tokom ove akcije, naveo je dr Borisav Lukić, načelnik službe radiologije.

Foto: Glas Podrinja, Dr. Borisav Lukić


Skrining program u Šapcu započet je u martu 2014. godine, ali je prekinut pojavom kovid virusa. Ipak i u poslednjih godinu i po, u manjem obimu su organizovani preventivni pregledi na kojima je rađena mamografija i na taj način je pokušano da se nadomesti nedostatak skriniga.

-Lekari i tehničari su 2014. godine prošli adekvatnu obuku u relevantnoj ustanovi, nakon čega je počet skrining program. Od tada do 2020. godine ovom vrstom pregleda obuhvaćeno je oko 13.000 pacijentkinja, navodi, glavni tehničar službe radiologije viši radiološki tehničar Aleksandar Ivanović.

Tokom ovog perioda odziv nije bio zadovoljavajući. Procenat javljanja na pregled, po pozivu, bio je samo oko 30 odsto.

Foto: Glas Podrinja, Aleksandar Ivanović


Pregled ne boli, eventualno može biti neprijatan, a za njega nije potrebna nikakva posebna priprema. Podrazumeva se lična higijena i ne treba stavljati dezodoranse i talkove.
Kancer dojke se u jedan odsto slučajeva javlja i kod muške populacije, pa se i zainteresovani muškarci mogu javiti za pregled mamografom.

-Ekipa radiologa je osposobljena za sve vrste čitanja: prvo, drugo i ekspertsko treće, nakon kog se određuje eventualna dopunska dijagnostika za žene koje budu imale bilo kakav sumnjiv nalaz. Sugrađanke koje budu imale sumnjiv nalaz biće odmah ubačene u proceduru dijagnostike i lečenja, navodi dr Lukić.

Opšta bolnica apeluju da se što više žena jave na preglede i iskoriste ukazanu šansu. Pozivanja neće biti, a telefonska linija je otvorena za sve žene ranije navedene životne dobi. Prvih dana početka zakazivanja interesovanje je bilo izuzetno veliko, pa je linija često bila zauzeta ili nedostupna. Sugrađanke zbog toga ne treba da odustanu, zakazivanje je moguće dok mobilni mamograf bude u Šapcu. Pretpostavlja se, na osnovu iskustva drugih gradova slične veličine, da će to biti oko dva meseca.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa