11. april 2024.11. apr 2024.
Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

ŠABAČKI DOM ZDRAVLjA DOMAĆIN SUSRETA DOMOVA ZDRAVLjA NA ZLATIBORU

Okupili brojne stručnjake u različitim oblastima medicine

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac je od 5. do 7. aprila bio domaćin osmih Susreta domova zdravlja Srbije na Zlatiboru u hotelu Palisad. Tema ovogodišnjeg Simpozijuma, kom je prisustvovalo više od 300 učesnika, bila je „Prvencija u fokusu primarne zdravstvene zaštite“. Događaj je okupio eminentne stručnjake iz različitih oblasti medicine, predstavnike Lekarske komore, Komore medicinskih sestara i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Kao domaćin, skup je otvorila direktorka šabačkog Doma zdravlja dr Jasmina Stanković, nakon čega je prikazan kratak film o Gradu Šapcu i Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac. Himnu Republike Srbije izveli su direktorka Muzičke škole „Mihailo Vuk Dragović“ Sonja Živković i učenik ove škole Teodor Tomić.

Svečanom otvaranju Simpozijuma prisustvovali su i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. Gradonačelnik Pajić se obratio okupljenima i izrazio zadovoljstvo zbog dobre organizacije i velike posećenosti skupa. Ovom prilikom gradonačelnik je govorio o podršci Gradske uprave Domu zdravlja Šabac po pitanju kadra i zanavljanja opreme i sanitetskih vozila.

Doc. prof. Aleksandar Stefoski na Simpozijumu se obratio u ime Ministarstva zdravlja. Istakao je svoje zadovoljstvo posećenošću skupa i odabirom eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti medicine.

Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"


Drugog dana Simpozijuma predavanja su održali: prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ na temu „Javni zdravstveni problem malignih bolesti i mogućnosti prevencije“, prof. dr Miloš Marković koji je govorio o „Značaju imunizacije protiv humanih papiloma virusa u prevenciji raka“, prof. dr Teodora Beljić Živković iz KBC Zvezdara koja je izlagala na temu „Prevencija i savremeno lečenje šećerne bolesti“, dok je o prevenciji kardiovaskularnih bolesti govorila kardiolog dr Biljana Despotović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"


Iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac predavači su bili: direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković na temu „Savetovalište za odvikavanje od pušenja“, spec. pedijatrije dr Marija Mišić govorila je na temu „HPV vakcinacija u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac, spec. sportske medicine dr Jasmina Živković govorila je na temu „Plivanje i deformiteti kičme kod dece“, spec. ginekologije dr Branko Mišić izlagao je na temu „Infekcija humanim papiloma virusom i karcinom grlića materice“, stomatolog dr Slavica Petreski je imala prezentaciju na temu „Prevencija oralnih oboljenja kod dece sa hendikepom“, spec. opšte medicine dr Brankica Krstić prezentovala je na temu „Analiza značaja efekata edukacije pacijenata T2 DM u savetovalištu“. Na skupu su govorili vms Danijela Marković na temu „Škola roditeljstva doma zdravlja“, a o „Ulozi vms u Domu zdravlja“ govorila je Suzana Zorić, vmt Milan Aleksić govorio je o „Ulozi medicinske sestre-tehničara u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja“.

Prvi put na ovakvom skupu izdat je Zbornik radova.

Simpozijum je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i akreditovan je kod Zdravstvenog saveta Srbije.

Domaćin narednih, devetih Susreta domova zdravlja Srbije biće Dom zdravlja Niš.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa