11. april 2024.11. apr 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

PRVO MESTO ZA “POLETARAC” NA TREĆEM SCENSKOM SUSRETU NA UBU

Pet priznanja za "Modernu bajku"

Na prošlonedeljnom “Prolećnom ubskom festiću” održanom treći put “Moderna bajka” u izvođenju predškolske grupe PU “Poletarac” Koceljeva osvojila je prvo mesto. Osim što je proglašena za najbolju predstavu ovo delo koceljevačkog vrtića iznedrilo je dobitnike priznanja za najbolju mušku i žensku ulogu. Prema oceni stručnog žirija maestralno je ulogu kuvara i lekara doneo Jakov Gajić dok je na “daskama koje život znače” bila odlična Kristina Jovičić u ulozi gatare i travarke.

“Poletarci” su osvojili i priznanje za najbolju kolektivnu igru, dok je specijalna nagrada, dodeljena prvi put, pripala vaspitačici Jasmini Paunović za autorski tekst.

–U konkurenciji deset vrtića iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga, kao i područja Grada Beograda na ovogodišnjim scenskim susretima na Ubu naš vrtić je osvojio čak pet priznanja. Mi važimo za malu ustanovu u odnosu na gradske vrtiće i za nas je svako priznanje veliko. Tako je i ovoga puta. Svako novo priznanje je novi dokaz kvaliteta, dobrog rada, a sa druge strane i obaveze. Svakako imponuje i za nas je svako priznanje značajno i veliko- izjavila je direktorka PU “Poletarac” Marina Gajić.

“MODERNA BAJKA” DONELA PRIZNANjE ZA AUTORSKI TEKST
Specijalna nagrada za najbolji autorski tekst dodeljena je prvi put na “Prolećnom ubskom festiću” a dobitnica je vaspitačica koceljevačkog vrtića Jasmina Paunović koja je napisala “Modernu bajku” u stihu.

Kako kaže, tekst je napisala pre 5-6 godina, kada su njena deca dobila mobilne telefone nakon čega je u njihovom ponašanju uočila promenu.

–Prvi put sam videla neku vrstu agresije i odsutnosti u njihovom ponašanju i to mi se, naravno, nije svidelo. Počela sam da razmišljam o uzrocima, o sadržajima koje gledaju. Ništa u njima nije bilo toliko strašno, ali je očigledno oduzimalo njihovo vreme i deca su bila isključena za sve oko sebe. U tom razmišljanju palo mi je na pamet nekoliko stvari koje sam zapisala, pročitala koleginici Ljubici sa kojom sam radila i njena reakcija je bila veoma pozitivna. Tada je nastala priča o devojčici Cici i njenom ponašanju pod uticajem telefona- priča Jasmina koja je u procesu stvaranja ove predstave odlučila da je najbolje da priču stavi u formu bajke, i to stihovane, da sve izmesti iz realnog.
Piše praktično od početka svoje radne karijere, više od dvadeset godina. Sve što je napisala ostalo je sakupljeno i sačuvano zahvaljujući njenoj koleginici Ljubici. Do sada je napisala veliki broj pesmica za priredbe, delove tekstova ali i četiri predstave: “Osmomartovska”, “Začarana šuma”, “Pustolov” i “Moderna bajka”.

–Ne mogu da pišem po narudžbini. Nikada ne znam kada će potreba za pisanjem da krene, da jednostavno izađe iz mene. Uglavnom se dešava da razmišljam o nekoj temi, pa inspiracija dođe sama od sebe, krenu da naviru reči i javlja se potreba da ih zapišem. Sa lakoćom rimujem reči i prvi put kada sam napisala predstavu, ozbiljniji dramski tekst i izvela sa tadašnjom grupom, primetila sam da su sva deca naučila ceo tekst. To mi je bio pokazatelj da je neverovatno da deca brzo uče kada je nešto stihovano i sve pamte. Na taj način mogu da im se predstave razne stvari, važne za vaspitanje, obrazovanje i odrastanje, brže ih i jednostavnije usvajaju kada su im predstavljene kroz stihove- smatra Jasmina.

Dobitnica specijalne nagrade za autorski tekst dodaje da deca nepogrešivo izvlače pouke iz tih priča. To se dogodilo i nakon izvođenja Moderne bajke. Shvatili su, kako kaže, da je spas u prirodi i ljubavi.

-Ako je princeza dobra prema biljkama, životinjama, ljudima, znači da je bilo u njoj nečeg dobrog i da samo to pobeđuje na kraju krajeva. Može biti hiljadu veštica, hiljadu izazova, ali ako ima taj kvalitet u sebi, dobro uvek pobeđuje- istakla je ova nadarena vaspitačica.

Za izlazak iz okvira ustanove i predstavljanja Jasmininog talenta i veština u pisanju široj javnosti zaslužna je direktorka vrtića.

–U principu, svi mi bojažljivo pristupamo svakom radu. Ustanova smo koja nema stručne saradnike iza sebe koji bi sa većim kompetencijama procenjivali ono što radimo. Vaspitači su kod nas usmereni jedni na druge i jedni drugima smo podrška, tako da je sve na tom nivou. Podrška ustanove i odgovornog lica u tom smislu je velika, jer se ljudi na taj način osnažuju- rekla je Marina Gajić.

U ovoj ustanovi su pozornicu već zamenili sportskim poligonima, jer se veoma aktivno pripremaju za nadmetanja na Maloj olimpijadi u Lajkovcu. Da li će se naći na pobedničkom postolju i preuzeti ulogu organizatora narednih sportskih susreta predškolaca, saznaće 26.aprila.
V.Bošković

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa