18. april 2024.18. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Sastanak direktora mreže instituta i zavoda za javno zdravlje Srbije

Izazovi i podrška u imunizaciji u Srbiji

„Nadam se da je iza nas jedna vrlo uspešno koordinirana akivnost u pandemiji, ali pred nama su i drugi izazovi o kojima svakodevno treba brinuti“, prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“
U susret Evropskoj nedelji imunizacije koja se obeležava od 21. do 27. aprila Zavod za javno zdravlje Šabac uz podršku Instituta za Javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i gostoprimstvo Grada Šapca domaćin je prvog susreta predstavnika ustanova javnog zdravlja Srbije.
Planirano je da ovakvi susreti instituta i zavoda javnog zdravlja postanu praksa kako bi se predstavili rezultati rada, sumirali utisci, isplanirali naredni koraci u domenu javnog zdravlja stanovništva.

-U periodu kada je KOVID pandemija bila okarakterisana intenzivnim talasima širenja infekcije uglavnom smo sastanke održavali u Institutu za javno zdravlje Srbije, ali je bilo i pojedinačnih sastanaka u skladu sa potrebama pojedinačnih lokalnih zajedica i samouprava. Ovakav način predstavljanja rezultata rada ZZJŠ i podrška koju uživa od strane lokalne samouprave je od velikog značaja u unapređenju kapaciteta i kvaliteta svih zavoda i instituta u reagovanju u vanrednim i rizičnim situacijama o kojima brinu zavodi i instituti. Mi smo mreža preventivnih institucija u kojoj trenutno radi nešto manje od 3.000 ljudi. Svakodnevno oni sa kolegama iz domova zdravlja i bolnica brinu o zdravlju svog stanovništa i prate potencijalne rizike. Nadam se da je iza nas jedna vrlo uspešno koordinirana akivnost u pandemiji, ali pred nama su i drugi izazovi o kojima svakodevno treba brinuti. Voda, vazduh, zarazne bolesti, povećanje obuhvata imuzizacijom. Veliku zahvalnost dugujemo direktoru Zavoda, kao i gradonačelniku Šapca. Ovo će biti prvi skup predstavnika instituta i zavoda javnog zdravlja u Srbiji – istakla je prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“.

Tokom susreta razmenjena su iskustva članica Mreže instituta za javno zdravlje Srbije, sa posebnim osvrtom na projekat MOMENTUM. Istaknuti su primeri dobre prakse u lokalnim samoupravama.

-Sve ustanove u Srbiji koje su bile uključene u borbu protiv pandemije, ali i koje svakodnevno se bore sa zraznim i nezaraznim bolestima, ključne su u formiranju i kreiranju zdravstvene politike ne samo na lokalnom, regionalnom, već i nacionalnom nivou. Zahvalio bih se i pijateljima iz projekta MOMENTUM i USAID-a koji su poržali organizaciju stručnog skupa. Očekuju nas važni koraci nakon skupa, jer smo svesni nepoverenja koje je tokom pandemije bilo izraženo kada je vakcinacija u pitanju. Posebno smo pononsi što je Zavod za javno zdravlja Šabac kao najstarija institucija javnog zdravlja u

Srbiji domaćin skupa. Do sada su skupovi bili ili u Institutu Batut, ili onlajn. Nadam se da će građani uvideti značaj svega što radimo i da ćemo doprineti kako javnom zdravlju, tako i zdravlju svakog pojedinca. Jaki smo onliko koliko su jaki najslabiji među nama – naglasio jedirektor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc dr Branko Vujković .

Gradonačelnik Šapca ukazao je na tradiciju prvina u gradu u domenu zdravstvene zaštite i iskazao nadu da će ta tradicija biti nastavljena i u budućnosti.

-Veliko je zadovoljstvo što je Šabac domaćin sastanka mreže javnih ustanova zdravlja Republike Srbije. Grad ima bogatu istoriju i tradiciju kada je javno zdravlje u pitanju. Iz našeg grada je potekla prva žena lekar u Srbiji, prva Bakteriološka stanica osnovana je ovde, u Šabac je stigao prvi rendgen. Lista prvina u gradu je velika, ali potrebno je da gledamo u sadašnjost i budućnost. U prilog tome govore svi oni projekti koje smo u saradnji sa državom realizovali, kao i sa građanima kako bi izgradili grad budućnosti – rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa