18. april 2024.18. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OŠ „Nikolaj Velimirović“ ocenjena najvišom ocenom

Odličan četiri

OŠ „Nikolaj Velimirović“ ocenjivcana u procesu eksterne kontrole Ministarstva prosvete – Školske uprave Valjevo i dobila najvišu ocenu. Vrednovani kroz šest oblasti kvaliteta
Osnovna škola „Nikolaj Velimirović“ dobila je četvorku. U valorizaciji ocena znanja to je vrlo dobro, ali kada eksterna kontrola Školske uprave Valjevo daje ocenu obrazovno-vaspitnoj ustanovi, to je najviša, odlična ocena. Ocenjivani su standardi kvaliteta rada škole krozu šest oblasti i 24 indikatora koji predstavljaju željeno, odnosno najbolje stanje. Postoje četiri nivoa ocenjivanja, odnosno četiri stepena na osnovu indikatora. Kao i u prethodnom ocenjivanju, 2015. Škola je dobila najvišu ocenu.

-Jedinica znači da indikator ne postoji, dvojka ukazuje da postoji u manjoj meri, trojka pokazuje da postoji u većoj meri, a četvorka je ocena u potpunosti ispunjenog indikatora. Ukupno je 24 indikatora, ukoliko je jednako trojki i četvorki, konačna ocena je manja, što znači da morate imati 13 ili više četvorki, najviših ocena, da bi u zboru imali četvorku – predstavlja direktor Nenad Jović.

Foto: "Glas Podrinja"


Na početku školske godine rukovodstvo Škole je informisano da će biti deo eksterne evaluacije, ali bez informacije kada će biti poseta. Dostavljena su dokumenta ŠU Valjevo, ističe direktor Jović, kako bi oni formirali plan svojih aktivnosti tokom dana.

-U poseti su bile dve ekipe koje imaju plan aktivnosti u koji mi nemamo uvid dok ne dođu, oni biraju časove koje posećuju, a potom obavljaju i intervjue sa fokus grupama: učenika, nastavnika, roditelja, školskog odbora koje opet oni biraju metodom slučajnog uzorka, bez našeg znanja i ono što oni govore upoređuju sa dokumentacijom. Boravili su svakog dana od 08 do 18 časova i imali su vremena za sve.

Foto: "Glas Podrinja"


Uz posete nastavi i razgovore pregledali su dokumentaciju detaljno, kontrolisali elektronske dnevnike, sve informacije dobijene na različite načine su povezivali. Postignuća učenika su samo jedna od oblasti, valorizuju se: planiranje i izveštavanje, nastava, učenje, transfer znanja, bezbednost, atmosfera u školi, međuljudski odnosi (oblast Etos), dokumentacija, organizacija...

-Posebno nas raduje visoko ocenjena saradnja roditelja, dece i nastavnika. To je izuzetno važno, jer bez te saradnje ne bi bilo ovakvih rezultata. Roditelji, nastavnici, rukovodstvo škole i učenici su saveznici na putu uspeha đaka. Ponosni smo na to što smo jedina osnovna škola na području Školske uprave koja je ispunila sve da bude centar inovacija i vaspitno-obrazovne izuzetnosti, što je jedan od indikatora u oblasti Etos – rekla je pomoćnica direktora Olivera Milutinović naglašavajući da bi voleli videti još najviših ocena, jer proces eksterne evaluacije još traje u drugim školama.

-Nadam se da će biti još četvorki, jer je zdrava i dobra konkurencija najbolji put do uspeha svakog od činilaca konkurencije i što ja najvažnije to je dobrobit za sve učenike.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa