18. april 2024.18. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Održana 4. sednica Skupštine grada Šapca

Usvojen predlog plana detaljne regulacije „Nova Opšta bolnica“ u Šapcu

Usvojen i predlog odluke o davanju saglasnosti na tekst Povelje o bratimljenju gradova Celje i Šabac. Biće potpisana na Dan grada, 22. aprila
Četvrta sednica Skupštine grada Šapca održana je u petak u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače. Na dnevnom redu se našlo 15 tačaka, a zasedanju je prisustvovalo 45 odbornika. Sa dva glasa protiv usvojen je predlog odluke o davanju saglasnosti na tekst Povelje o bratimljenju gradova Celje i Šabac.

Bratimljenje nastavak dobre saradnje
Potpisujući ovu Povelju, predstavnici dva grada preuzimaju obavezu da podstiču i dalje razvijaju neposrednu saradnju u oblastima obrazovanja, kulture, sporta, turizma i privrede, kao i da povezuju predstavnike institucija i različitih organizacija lokalnih zajednica, obezbeđuju razmenu delegacija na svim nivoima i ostvaruju saradnju u realizaciji projekata od obostrane koristi.

-Verujem da je to značajno i u interesu građana Šapca, jer su nam privreda, sport, kultura i obrazovanje u fokusu, a grad Celje vrlo sličan po svim tim obeležjima sa Gradom Šapcem. Gradonačelnik Matija Kovač i ja smo se usaglasili da je to u interesu građana oba grada. Na Dan grada, 22. aprila, svečano ćemo potpisati Povelju o bratimljenju- rekao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić obrazlažući tu tačku dnevnog reda.

Foto: "Glas Podrinja"


Usvojen je i predlog plana detaljne regulacije „Nova Opšta bolnica“ u Šapcu, čiji je cilj, kako se navodi, izgradnja novog kompleksa Opšte bolnice (bez Loznice i Malog Zvornika) za teritoriju Mačvanskog okruga uz unapređenje dosadašnjeg nivoa zdravstvene zaštite.

-Vrlo aktivna sednica Skupštine i zaista sam zadovoljan što smo mogli da čujemo da se opozicija Šapca protivi planu detaljne regulacije Nove Opšte bolnice u Šapcu. Mislim da je to strateški dokument od velikog značaja da bismo dalje mogli da idemo u proceduru i dođemo do građevinske dozvole, odnosno početka radova na izgradnji bolnice, što je nemerljivo za kvalitet zdravstvene zaštite u gradu Šapcu. Od 34 hiljade kvadrata prostora, koliko sad imamo u bolnici, idemo na 72 hiljade kvadrata, sa novom opremom, kvalitetnim kadrovima koji će raditi, edukovati se za novu opremu. Na novoj lokaciji, gde smo opredelili više od četiri hektara zemljišta, biće blizu autoputa i razvijaćemo taj deo grada. Na mesto gde je sada hirurški blok preći će Dom zdravlja Šabac i to ćemo rekonstruisati i imati zaista kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve građane Šapca- naveo je Pajić i dodao da je sigran da će i deo opozicije koji ne prisustvuje sednicama uskoro ući u Skupštinu grada, te da je nedolaženje „samo performans kojim skreću pažnju na sebe“.

Predsednik Skupštine: Važne teme
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ocenio je da Skupština postaje sve zanimljivija, te da se otvara mnogo novih tema koje se tiču poboljšanja kvaliteta života sugrađana.
-Drago mi je da se vidi u kom pravcu se razvija naš grad i čemu teži, što pokazuje i prva tačka, bratimljenje sa Gradom Celjem, sa kojim imamo jako dobre odnose duži niz godina unazad, a došlo je vreme da se ti odnosi podignu na viši nivo. Želimo da se Šabac ugleda na razvijene gradove slične veličine u Evropskoj uniji kao što je Celje, ali ima mnogo stvari koje i oni mogu da nauče od nas, tako da postoji obostrana korist u tom odnosu. Preduzimamo konkretne korake ka izgradnji Nove Opšte bolnice u Šapcu, što je od opšteg interesa za sve naše sugrađane i ceo okrug. Akcioni planovi zapošljavanja i za unapređenje položaja starijih su značajni za poboljšanje i unapređenje života sugrađana- rekao je predsednik Skupštine.


Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2024. godinu
Direktor Opšte bolnice Šabac dr Slobodan Popović napomenuo je da će nova bolnica doneti benefite u lečenju pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija, a da će ostalim sugrađanima redovne zdravstvene usluge biti pružane u rekonstruisanom prostoru na staroj lokaciji.

Foto: "Glas Podrinja"


Usvojen je predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2024. godinu usaglašen sa Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021- 2026 godine. Njime su definisani prioriteti i ciljevi politike zapošljavanja i utvrđeni programi i mere aktivne politike usmerene na mlade, ali i starije kategorije stanovništva.

Odbornica „Udruženi pobeđujemo- Miroslav Aleksić- Zdravko Ponoš- Miloš Parandilović“ Tatjana Marković Topalović istakla je da Skupština ne uzima u obzir realne argumente protiv, te da bi sa odlukom o bolnici trebalo sačekati.

Foto: "Glas Podrinja"


-Problem je lokacija, kadar koji će biti zaposlen, lekari i medicinske sestre koji masovno napuštaju zemlju i megalomanski projekti kojima se ne vidi kraj. Pomenula sam projekat Kliničkog centra gde je izgradnja trajala 20 godina, dve bolnice koje nisu dobile svoju namenu posle kovida. Mislim da je jako bitno da znamo šta će se desiti sa građevinskim prostorom ogromne kvadrature u centru grada koji se oslobađa. Sve deluje neracionalno, na novoj lokaciji, blizu železničke pruge, autoputa. Nismo protiv bolnice, ali mislim da ovako kako je predstavljena nije dobro zamišljena i da o tome treba da razgovaramo u narednom periodu. Problem lista čekanja i kvaliteta zdravstvene zaštite su nam mnogo važniji. Istovremeno, podržavamo bratimljenje gradova, ali verujemo da ova grupa ljudi koja predstavlja grad nije dostojna takve vrste bratimljenja, kao i da nam nisu jasno predstavljeni benefiti tog bratimljenja- navela je Marković Topalović.

Foto: "Glas Podrinja"


Usvojen je i Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja starijih u lokalnoj zajednici, za 2024. Razrešen je direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić na lični zahtev i na tu funkciju imenovan diplomirani demograf Mladen Petrović.

Odbornici su usvojili izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Šapca za 2023. godinu. Izglasan je predlog za raspisivanje konkursa za izbor direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva i imenovani novi članovi pojedinih nadzornih i školskih odbora.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa