18. april 2024.18. apr 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Saradnja Srednje poljoprivredne škole i Biotehničke škole u Mariboru

Šabački učenici u Sloveniji, slovenački đaci gosti Šapca

Praktična nastava kod njih je savremenija, opremljeniji su i u tom smislu svakako imaju bolje uslove od nas. I mi težimo tome, tako da verujem da su i njihova deca zadovoljna, pogotovo kad je reč o školi jahanja koja im je baš značila. Imali su priliku da se oprobaju u tome, što je za neke bilo novo iskustvo
Petoro đaka Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika u Šapcu boravilo je od 7. do 12. aprila u poseti Sloveniji. Istovremeno, učenici Biotehničke škole u Mariboru bili su gosti Šapca, a u okviru saradnje koja traje deceniju, a zasnovana je na kulturno- istorijskoj i stručnoj razmeni.

Praktična nastava
-Saradnja sa Biotehničkom školom traje poslednjih 10- 11 godina, a odvija se tako što svake godine u proleće vršimo razmenu učenika. U isto vreme, dok su njihovi učenici kod nas, naši su kod njih i smešteni su u Domu učenika. Pokušavamo da uključimo decu sa svih smerova, najčešće druge i treće godine, jer se završni razredi spremaju za maturske ispite. Uglavnom su to prehrambeni, veterinarski tehničari i ove godine učenica sa smera pekar, nagrađena zbog uspeha na Republičkom takmičenju i celokupnih rezultata iz svih predmeta- istakla je članica projektnog tima škole Milena Đaković.

Foto: Privatna arhiva


Pored Maribora, škola ima saradnju sa Slovačkom, školom iz Nitre, sa kojima sledi razmena krajem maja. Pored toga, realizuju i Erasmus projekte za koje su dobili petogodišnju akreditaciju. Trude se da što veći broj učenika ode na neko studijsko putovanje, tj. mobilnost i vidi način rada i školovanja u nekoj drugoj zemlji

Kada je reč o đacima škole iz Maribora, Šabac su posetila četiri veterinarska tehničara i jedan cvećar- vrtlar, pa je u skladu sa tim organizovana i praktična nastava.

-Veterinarski tehničari su išli u ambulantu i na farmu, a smer cvećar- vrtlar u rasadnik i deo koji se odnosi na hortikulturu. Celokupna saradnja je bazirana na kulturno- istorijskoj i stručnoj razmeni, tako da smo se trudili da im i kad nisu na stručnoj praksi pokažemo sve znamenitosti u blizini. Imali su izlete u Beograd, Novi Sad, Petrovaradin, Rasadnik „Topalović“ kao jedan deo prakse, zatim Tršić, Tronošu, Sunčanu reku, koliko može da se stigne u tih pet dana- navela je Đakovićeva.
Iskustva gostiju su pozitivna i iz Šapca su poneli samo najlepše utiske.

I naši i njihovi đaci smeštaju se u Dom učenika, tako da razvijaju i nova poznanstva i iskustva, i što se tiče domskog života, i uopšte, teorijske i praktične nastave


-Vrlo su zadovoljni. I naši i njihovi đaci smeštaju se u Dom učenika, tako da razvijaju i nova poznanstva i iskustva, i što se tiče domskog života, i uopšte, teorijske i praktične nastave- objasnila je članica projektnog tima škole.

Foto: Privatna arhiva


Zadovoljni su i profesori. U nekim segmentima smo vrlo slični, u nekim veoma različiti, jedinstven je zaključak obe obrazovne ustanove.

-Praktična nastava kod njih je savremenija, opremljeniji su i u tom smislu svakako imaju bolje uslove od nas. I mi težimo tome, tako da verujem da su i njihova deca zadovoljna, pogotovo kad je reč o školi jahanja koja im je baš značila. Imali su priliku da se oprobaju u tome, što je za neke bilo novo iskustvo- napomenula je ona.

Veze za budućnost
Važno je da se putuje, razmenjuju znanja i iskustva i stiču poznanstva, stvaraju veze koje traju i dugoročno donose benefite.

-Đaci imaju priliku da se upoznaju sa načinom učenja, kako njihova škola funkcioniše, naši profesori da vide kako njihovi profesori rade. Pored toga, to je prilika da upoznaju Sloveniju, zemlju koja je nama veoma bliska. Veoma smo bliski i što se tiče načina rada, ali smo u pogledu uslova za izvođenje nastave daleko. Kod njih se mnogo više ulaže u školstvo, ali to ne znači da mi ne možemo da pokušamo da ono što nam se svidi u njihovom načinu rada primenimo kod nas- navodi pomoćnik direktora Đorđe Aleksić, koji je vodio grupu učenika u Sloveniju.

Program same posete bio je ispunjen od prvog do poslednjeg dana brojnim aktivnostima.

-Prve večeri po dolasku smo obišli centar Maribora i znamenitosti grada, a sutradan je ceo dan bi posvećen poseti škole. Deca su u toku prepodneva zajedno sa njihovim đacima učestvovala u pripremi specijaliteta u kuhinji, kolača, pita. Obišli smo i njihov zoološki vrt. Treći dan smo proveli u obilasku slovenačkog primorja- Portorož, Kopar, Piran, gde smo i ručali i peške obišli to mesto. U mestu Ptuj, četvrti dan, obišli smo tvrđavu, popularnu po maskama koje se tu drže zbog karnevala, kao i centar. Istog dana obišli smo i vinariju na granici sa Austrijom. Petog dana smo posetili planinu sat vremena udaljenu od Maribora, njihov skijaški centar, koji leti uglavnom koriste za šetnju i vožnju bicikala. Šesti dan smo ponovo obišli školu, gde su naša deca bila uključena u praktičnu nastavu sa veterinarima. Kasnije je usledio povratak- ispričao je Aleksić.


Foto: Privatna arhiva


Nova iskustva
Učenica Nevena Lučić podelila je najinteresantnije iskustvo tokom boravka u Sloveniji.

-Najzanimljivija mi je bila stara škola za domaćice koja je sad pretvorena u muzej u kome može da se poglada mnogo starina. Posle posete muzeju bili smo u vinogradu, gde je sasvim slučajno tokom izgradnje put koji tamo vodi dobio oblik srca. Bilo je izuzetno lepo. Upoznali smo drugare, pravili sa njima keksiće i razne kolače, kao i njihovu tradicionalnu pitu. Videli smo kako izgleda njihova veterinarska praksa, pošto imaju izuzetno opremljenu ambulantu. Lepo iskustvo, budući da do sada nisam imala prilike da vidim Sloveniju- istakla je Nevena, a sa njom se saglasila i Sara Mijailović, koja je podelila iskustvo sa vežbi aplikovanja injekcija i lekova tokom boravka u tamošnjoj školi i na zvaničnom nalogu škole.

Upoznali smo drugare, pravili sa njima keksiće i razne kolače, kao i njihovu tradicionalnu pitu. Videli smo kako izgleda njihova veterinarska praksa, pošto imaju izuzetno opremljenu ambulantu. Lepo iskustvo, budući da do sada nisam imala prilike da vidim Sloveniju


Kako je podvukla Milena Đaković, pored Maribora, škola ima saradnju sa Slovačkom, školom iz Nitre, sa kojima sledi razmena krajem maja. Pored toga, realizuju i Erasmus projekte za koje su dobili petogodišnju akreditaciju. Trude se da što veći broj učenika ode na neko studijsko putovanje, tj. mobilnost i vidi način rada i školovanja u nekoj drugoj zemlji.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa