18. april 2024.18. apr 2024.
Foto: Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović- zvanična Fejsbuk stranica

Foto: Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović- zvanična Fejsbuk stranica

U Badovincima

Uskoro otvaranje Muzeja Mačve i Semberije

Kuća već ima istorijsku vrednost, jer je prvobitno to bio dom ćerke Janka Veselinovića, Perside i njenog muža Dragutina Tufegdžića, a kako je i Janko Tufegdžić, Veselinovićev unuk nastavio umetničku misiju, u svom domu je ugostio intelektualnu elitu tog vremena. Ostalo je zabeleženo da su, između ostalih, u ovoj kući boravili i Miloš Crnjanski i Žanka Stokić. Pavlovići su od naslednika Tufegdžića kupili kuću, uredili je, ali nikada nije dobila namenu
Opština Bogatić uskoro će dobiti Muzej Mačve i Semberije, u Badovincima. Biće smešten u kući Tufegdžića koja je do sada bila u vlasništvu porodice Pavlović, a koja će biti poklonjena Opštini za potrebe muzeja. Biće to dar Mire Pavlović, udovice Slobodana Pavlovića.

U prostorijama SO Bogatić prošlog četvrtka upriličen je prijem za Radeta Jovanovića, direktora kompanije „Drina River“ i umetnika Stojana Aničića Okija organizovatora likovne kolonije simbolično nazvane „Most“ i koji se starao o objektu u prethodnom periodu.

Želja nam je i namera da Muzej Mačve i Semberije otvorimo 18. maja, simbolično, na Međunarodni dan muzeja, a kako njena unutrašnjost obiluje eksponatima koji dočaravaju tradiciju i kulturološke vrednosti ovog kraja


Porodica Pavlović je 1996. godine za saobraćaj u punom kapacitetu otvorila čuvenu „Pavlovića ćupriju“, a gospodin Jovanović se prisetio davne 1978. godine, kada mu je Slobodan Pavlović prvi put rekao svoju želju da sagradi most i spoji Mačvu i Semberiju.

Slobodan Pavlović je i u vreme sankcija nastavio da investira u svoj rodni kraj, uprkos pritiscima, a njegova dobra dela nastavila je njegova supruga Mira.

Foto: Predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović- zvanična Fejsbuk stranica


Kuća već ima istorijsku vrednost, jer je prvobitno to bio dom ćerke Janka Veselinovića, Perside i njenog muža Dragutina Tufegdžića, a kako je i Janko Tufegdžić, Veselinovićev unuk nastavio umetničku misiju, u svom domu je ugostio intelektualnu elitu tog vremena. Ostalo je zabeleženo da su, između ostalih, u ovoj kući boravili i Miloš Crnjanski i Žanka Stokić. Pavlovići su od naslednika Tufegdžića kupili kuću, uredili je, ali nikada nije dobila namenu.

-Želja nam je i namera da Muzej Mačve i Semberije otvorimo 18. maja, simbolično, na Međunarodni dan muzeja, a kako njena unutrašnjost obiluje eksponatima koji dočaravaju tradiciju i kulturološke vrednosti ovog kraja, uz mala ulaganja i dodatno uređenje, uskoro će biti sve spremno. Kroz njegovu postavku nastaviće da žive naši preci, ali i lik i delo porodice Pavlović, koja je ovaj velelepni objekat poklonila opštini Bogatić- rekao je predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.
GP/zvanična fb stranica predsednika opštine Bogatić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa