14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Svetska nedelja glaukoma od 10. do 16. marta

Svetska nedelja glaukoma obeležava se od 10. do 16. marta. Globalna inicijativa Svetske asocijacije za glaukom koja ima za cilj podizanje svesti o glaukomu. Kroz niz aktivnosti širom sveta, pacijenti, lekari, zdravstveni radnici i opšta javnost pozvani su da doprinesu očuvanju vida, saopštio je Zavod za javno zdravlje Šabac.

Cilj je upozoriti sve na značaj redovnih provera oka (i optičkog nerva) kako bi se glaukom otkrio što je ranije moguće. Glaukom obično ne daje nikakvo upozorenje dok ne uznapreduje, te oštećenje koje izazove može oštetiti vid nepovratno.


Glaukom je hronični, progresivni, degenerativni poremećaj optičkog nerva koji proizvodi karakteristično oštećenje vidnog polja i predstavlja drugi uzrok slepila, i što je najvažnije: nepovratan je. Procenjuje se da oko 80 miliona ljudi širom sveta ima glaukom. Otprilike 50 posto osoba sa glaukomom nije svesno da ima bolest, a ovaj broj može biti i veći u nerazvijenim zemljama. Svetska nedelja glaukoma ima za cilj da upozori na potrebu i značaj redovnih jednostavnih provera očiju, koji omogućavaju ranije otkrivanje, a samim tim, i sprečavanje gubitka vida.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa