14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA TREĆA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Usvojeni planovi poslovanja javnih preduzeća

„Naši sugrađani će od 1. marta plaćati skuplje kako cenu vode tako i odnošenje komunalnog otpada. Ova javna preduzeća nisu podizala cenu deset, odnosno jedanaest godina, a energentni i troškovi rada su rasli“ rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. „Nas koji prisustvujemo sednicima napada i vlast i opozicija koja im ne prisustvuje“ izjavio je dr Aleksandar Pavlović, odbornik Novog DSS
Na trećoj sednici Skupštine grada Šapca, održanoj prošlog četvrtka, usvojeni su izveštaji o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za prošlu godinu, kao i planovi poslovanja za ovu godinu. Sednica je protekla u konstruktivnoj raspravi između vladajuće većine i dela opozicije koji učestvuje u zasedanjima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Razgovarali smo o mnogim bitnim temamam za građane Šapca. Videli smo iz izveštaja o radu javnih preduzeća za prošlu godinu da ima stvari koje ćemo popravljati u ovoj, pre svega mislimo na finansijski deo za neka javna preduzeća koja su iskazala gubitak i zbog toga će naši sugrađani od 1. marta plaćati skuplje kako cenu vode tako i odnošenje komunalnog otpada. Ova javna preduzeća nisu podizala cenu deset, odnosno jedanaest godina, a energentni i troškovi rada su rasli. Nekon poskupljenja ova preduzeća će moći normalno da posluju. Verujem da će naši sugrađani razumeti da ne želimo da pravimo profit, nego da pružimo kvalitetnu uslugu, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Programe poslovanja za 2024. godinu ocenio je kao ambiciozne i istakao da će javna preduzeća raditi u interesu građana, da će usluge biti kvalitetne, na vreme i kontinuirane. Gradonačelnik je istakao da je posebno ponosan što je usvojena strategija razvoja urbanog dela grada Šapca.

-Mislim da je strategija razvoja urađena odlično sa EU, EUpro plus, sa UNOPS-om i da ćemo od te strategije imati mnoge benefite u narednom periodu. To je uslov da bismo mogli da povlačimo sredstva iz EU, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik veruje da se i ostatak pozicije vraća u skupštinsku salu
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić smatra da će uskoro i ostatak opozicije ući u gradski parlament. Kao razlog tome navodi velike pritiske od pojedinih predstavnika liste “Šabac protiv nasilja“.
-Nebojša Zelenović trpi velike pritiske od Božidara Katića, Srđana Mitrašinovića, Veselina Kuzmanovića, Živojina Vuletića, da se uđe u Skupštinu grada, jer je ovo jedino mesto gde može da se priča. Zelenović sada pokušava da napravi pritisak na međunarodne organizacije, da iznosi različite laži, što jesu priče da su u Šapcu glasali Mitrovčani, Valjevci. Mi još uvek vučemo dugovanja iz perioda kada su oni vladali ovim gradom. Mi nismo uzeli nijedan dinar kredita, a uspešno smo vratili milijardu i trista miliona dinara kredita koji su nam oni ostavili. Pričali su o meni kao o “samozvanom gradonačelniku“, međutim kada smo ponovo izašli na izbore pokazali smo da građani Šapca stoje iza mene kao gradonačelnika i iza Srpske napredne stranke, rekao je Pajić.



Deo opozicije, koji čini odbornička grupa Novi DSS, i “Udruženi pobeđujemo“ i aktivno je učestvovao u polemici. Kritikovali su odluke za koje su smatrali da nisu dobre.

-SNS ima apsolutnu većinu i može da donosi odluke kakve hoće, ali ipak treba upoznati građane sa dešavanjima u gradu i da ovde postoji opozicija. Nažalost, prisustvuje samo nas četvoro i žao mi je što ne dolazi i ostatak opozicije. To bi bilo bolje nego da na društvenim mrežama iznose netačne informacije o nama koji prisustvujemo sednicama. Mi ćemo to i dalje raditi. Nas koji prisustvujemo sednicima napada i vlast i opozicija koja im ne prisustvuje. Nismo zadovoljni što nam odbornici vladajuće većine upadaju u reč i što se iznose neistine. Vlast neće da prizna da je njihov koalicioni partner Zapadna Srbija uvek u vlasti i da je donosio odluke i sa prethodnom vlasti, istakao je dr Aleksandar Pavlović, odbornik Novog DSS.

Foto: "Glas Podrinja"


Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić istakao je zadovoljstvo što planovi poslovanja javnih preduzeća ne podrazumevaju samo pružanje redovnih usluga nego su i razvojni.

-Planirano je dalje širenje vodovodne mreže, izgradnja novih garaža, to su stvari koje su potrebe našim sugrađanima. Dobro je da ovde možemo da čujemo te planove i da ukrstimo mišljenja sa opozicijom. Naša Skupština ide u korak sa svetom i Evropom, donose se važna strateška dokumenta koja radimo zajedno sa EU i takav dokument je doneti i sada. Šabac je među 12 lokalnih samouprava koje imaju strateški dokument koji će nam omogućiti da apliciramo na različite programe EU i obezbedimo dodatna sredstva za krupne infrastrukturne radove, rekao je Nemanja Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Aktivno učešće u diskusiji uzeli su i odbornici Socijalističke partije Srbije. Podržali su planove poslovanja javnih preduzeća za koje smatraju da su dobri, ali i ostale odluke.

-Imali smo konstruktivnu diskusiju u kojoj su učestvovale sve partije koje su prisustvovale sednici. SPS je podrža izveštaje o poslovanju JP, kao i planove poslovanja. Smatramo da su oni dobro i detaljno isplanirani i realni, rekao je dr vet. med. Nikola Milutinović.

Na secnici je usvojena i strategija razvoja urbanog područja grada Šapca. Takođe je doneto i više odluka o izmenama u školskim odborima u šabačkim srednjim školama.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa