14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Ministarka Vujović sa gradonačelnikom Pajićem obišla OŠ „Nata Jeličić“ Drenovcu

Cilj grejanje na ekološki prihvatljive energente

U toj obrazovnoj ustanovi će kroz projekat „Zamena, rekonstrukcija i sanacija kotlarnica u osnovnim školama u Šapcu“ za 2024. godinu biti urađen kotao na drvni pelet
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišla je u utorak izdvojeno odeljenje OŠ „Nata Jeličić“ u selu Drenovac, u kom će kroz projekat „Zamena, rekonstrukcija i sanacija kotlarnica u osnovnim školama u Šapcu“ za 2024. godinu biti urađen kotao na drvni pelet. Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine predviđena je zamena postojećih kotlova na ugalj i lož ulja, kotlovima na drvni pelet u još tri izdvojena odeljenja osnovnih škola u Nakučanima, Petlovači i Ševaricama.

Projekat obuhvatio pet škola
Ministarka je napomenula da je to prilika da se istakne dobra saradnja Ministarstva i Vlade sa Gradom Šapcom koji zajedno brinu o životnoj sredini.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ovi projekti su važni, potpisaćemo ugovore sa jedinicima lokalne samouprave školama koje su osvojile sredstva. Pre dve grejne sezone zamenili smo kotlove za ekološki prihvatljivije energente i ova škola se greje na pelet. Izuzetno mi je drago što su zadovoljni pre svega đaci i njihovi roditelji, ali isto tako i nastavno osoblje. Svakako, pored toga što je dobro grejanje, izuzetno ekološki prihvatljivo, brinuli smo o zaštiti životne sredine za najmlađe sugrađane koji ovde pohađaju školu. Ovo je bio izuzetno važan projekat koji je obuhvatio pet škola, ali je još važnije da smo upravo bili u Osnovnoj školi u Drenovcu, koja će tek da zameni svoj kotao. Imali smo priliku da vidimo ugalj na površini školskog dvorišta, kotlarnicu koja je prilično zapuštena i kada dođete u školu ili dvorište gde se greju na ekološki neprihvatljive energente i fosilna goriva vi osetite miris koji nije prijatan i sve te zagađujuće čestice, a pored su kuće, imamo i vrtić. Neophodno je da podižemo kvalitet životne sredine, naročito tamo gde naši najmlađi provode puno vremena- istakla je Irena Vujović, dodajući da su odvojena značajna sredstva za zamenu kotlova javnim ustanovama i individualnim domaćinstvima, te da će novi konkurs biti raspisan ukoliko ostane još sredstava.

Foto: "Glas Podrinja"


Nova kotlarnica na pelet u OŠ ,,Majur“ u Štitaru
Obišli su i izdvojeno odeljenje OŠ ,,Majur“ u Štitaru, jednu od pet škola na teritoriji grada Šapca koje su dobile nove kotlarnice na pelet u protekle tri godine. Upravo zahvaljujući ovom projektu omogućeno je da se za grejanje školskih prostorija koristi ekološki prihvatljiv energent, što je veoma bitno za zaštitu životne sredine, ali i za kvalitet rada obrazovnih ustanova. Gradonačelnik je ministarki i Vladi izrazio zahvalnost na dobroj saradnji.

-Na osnovu projekata koje smo uradili u prethodnom periodu zamenili smo kotlove u Hemijskoj školi u Šapcu, u školama u Jevremovcu, Štitaru, Lipolistu i Prnjavoru, konkurisali za nova četiri kotla u Drenovcu, Ševaricama, Nakučanima i Petlovači. Nadam se da ćemo tokom ovog meseca potpisati ugovor i krenuti sa nabavkom. U prethodnom periodu dobili smo od Ministarstva 20 miliona, Grad je uložio pet miliona, nabavka za ovu godinu iznosi 17, 5 miliona, s tim što Ministarstvo daje 14, a mi tri i po miliona. Saradnja države i Grada Šapca je na veliku korist građanima i to nisu samo ovi projekti, već i ozelenjavanje grada, individualna domaćinstva, sklanjanje divljih deponija. Najveći projekat je potpuna sanacija „Dudare“, vredan 200 miliona- podsetio je Pajić.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa