14. mart 2024.14. mar 2024.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda radi u punom kapacitetu
Saopštenje JKP “Vodovod Šabac”

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda radi u punom kapacitetu

JKP “Vodovod Šabac” uputilo je saopštenje medijima u kom se navodi da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu radi u punom kapacitetu. Kao povod za izdavanje saopštenja navede se inforamacije koje su se pojavile u javnosti.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV) u Šapcu radi u punom kapacitetu. Očigledno su u javnost stigle nekakve polu-informacije o radu CPPOV. Pretpostavljamo da su trenutni radovi na remontu automatskih rešetki na crpnoj stanici Glavna plasirani kao informacija da CPPOV ne funkcioniše.

Simptomatično je da se ovakve informacije pojave skoro svaki put kada se na CPPOV pojavi i najmanji kvar. Neko, već duže vreme, krajnje tendenciozno, koristi svaku priliku da senzacionalistički prikaže da Vodovod Šabac ne vodi brigu o CPPOV. To pokazuje da, ustvari, ne postoji prava zainteresovanost za rad CPPOV, već je očigledno po sredi čist politički interes.

Šabac je jedan od retkih gradova u kojem radi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su novine u poslovanjima Vodovoda u Srbiji. Najveći izazovi se ogledju u dostupnosti veoma specifičnih usluga i opreme na tržištu potrebnih za održavanje CPPOV, jer jako je mali broj firmi u Srbiji koje mogu da odgovore zahtevima u delatnosti prečišćavanja otpadnih voda. Očigledno neko očajnički traži i najmanji razlog da zloupotrebi tu činjenicu. Na ovakav način pokušavaju se omalovažiti svi napori zaposlenih u Vodovodu Šabac da se u teškim uslovima očuva rad CPPOV.

Periodično i postepeno ispuštanje otpadne vode u reku Savu kod Novog mosta, na lokaciji starog ispusta, počelo je u decembru mesecu prošle godine zbog kvara na automatskoj gruboj rešetci u crpnoj stanici Glavna preko koje se otpadne vode prepumpavaju na CPPOV. Automatska gruba rešetka kupljena je i ugrađena 2018. godine umesto ručne grube rešetke i za njenu ugradnju nisu postojali adekvatni tehnički uslovi, naročito kod ugradnje transportera, što vrlo često dovodilo do kvarova. Poslednji kvar koji se desio zahtevao je ozbiljnije popravke. Raspisana je janvna nabavka za nabavku delova i ugradnju. Obzirom da se delovi nabavljaju iz Italije isporuka traje do šest nedelja od dana porudžbine. Oprema je stigla krajem februara i ugrađena je. Potpuno puštanje u rad rešetke se očekuje početkom naredne sedmice. Pre puštanja potrebno je čišćenje crpne stanice, zbog velike količine mulja koju se u međuvremenu taložio, da ne bi došlo do zaglavljivanja rešetke.

Treba napomenuti da su stari ispust i ustava predviđeni projektnom dokumentacijom kao havatrijski ispust u slučaju kvara na crpnoj stanici i on se koriste uvek kada su problemi na crpnoj stanici Glavna, kada su u kvaru pumpe, oprema, kada nema struje ili kada je agregat neispravan, i to je činjeno od samog puštanja postrojenja u rad, pogotovo za vreme velikih kiša pri niskom vodostaju reke Save.

Tokom visokog vodostaja reke Save voda iz crpne stanice Glavna se prebacuje preko kišnih pumpi direktno u reku Savu, jer postrojenje ne može da primi tu količinu vode, navodi se u saopštenju JKP “Vodovod Šabac”.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa