14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Tokom posete Šapcu

Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji „Dudare“

Ministarka je najavila proširenje i rekonstrukciju Regionalnog centra „Srem- Mačva“
Tokom posete Šapcu u utorak, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišla je radove na sanaciji deponije „Dudara“.

Vujović: Važno je da zatvorimo nesanitarne deponije
-Prijatno sam iznenađena kako izgleda u odnosu na pre nekoliko meseci kada smo obilazili deponiju, bližimo se kraju radova koji će biti okončani krajem marta- početkom aprila. Važno je da nesanitarne deponije, ne samo u Šapcu, već i u Bogatiću, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Šidu, zatvorimo i uskoro kreće proširenje i rekonstrukcija Regionalnog centra „Srem- Mačva“. Tome smo izuzetno posvećeni kada je u pitanju upravljanje čvrstim otpadom, da zatvorimo pre svega nesanitarne deponije koje narušavaju kvalitet životne sredine i života građana. Ova lokacija je ljudima predstavljala problem više od 20 godina.

Foto: "Glas Podrinja"


U trenutku kada je zatvorena, 2014. godine, otpad se odnosio na Regionalni centar „Srem- Mačva“, ali je bilo neophodno dodatno saniranje ove lokacije. Intenzivno krećemo sa radovima na proširenju Regionalnog centra i to je jedan od šest centara na kojima ćemo raditi u narednom periodu. Po evropskim i našim standardima svako zatvaranje podrazumeva da nemamo tu lokaciju kao potencijalno žarište, da možemo zajedno da se uhvatimo u koštac sa upravljanjem čvrstim otpadom. Pored planskih dokumenata, bez kapitalnih zelenih projekata nema rešenja problema. Molim građane da zajedno sačuvamo ovu lokaciju koja će biti prava zelena oaza. Ovo je takođe veoma važna mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i rad na pošumljavanju i ozelenjavanju- podvukla je Irena Vujović.

Pajić: Okončanje projekta četiri meseca pre roka
Kako je istakao Pajić, sredstva Vlade Republike Srbije idu u pravom smeru, a projekti za koje je grad konkurisao se realizuju predviđenom dinamikom.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ovaj projekat ćemo završiti četiri meseca pre roka. Ovo je bila „rak rana“ svih Šapčana, velika nesanirana deponija, nehigijenska, 100 metara od reke i 100 metara od Benske bare. Uložili smo značajna sredstva, više od 200 miliona. Zahvalan sam ministarstvu što je imalo sluha da je ovo zaista prioritet građana. Zahvaljujući izvođaču „Jugokop Podrinje“ sve je urađeno po svim evropskim standardima. Metar materijala je stavljen preko sa svim zaštitnim folijama i onim što je predviđeno. Imamo potpuno saniranu deponiju po svim evropskim standardima. Ideja je da ministarstvo u narednom periodu pomogne da stavimo sve sadržaje o kojima smo pričali i da ozelenimo sve ovo, da imamo biciklističku, atletsku, pešačku stazu, mnogo igrališta, teretane na otvorenom, zelenu oazu grada za sve generacije Šapčana- naglasio je Pajić.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa