Инфо

8. децембар 2011.8. дец 2011.
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: МИЛОШ ПЕТРОВИЋ, ПРОТОЈЕРЕЈ

ИСПОВЕСТ И ПОКАЈАЊЕ

Исповест и покајање ( лат. паенитетиа, духовна промена, кајање) је тајна цркве у којој верници, силом Духа Светога и молитвом Цркве, исповедају веру, свој живот и дела сагледавајући однос према Богу ради обнове своје заједнице са Њим
,,Покајте се јер се приближило царство небеско“, кроз уста и живот свог пророка и претече светог Јована Господ најављује долазак новог живота и новог царства.Управо целокупни Стари завет је прожет овом поруком упућеном људима свих времена као звезда водиља новом савезу Бога и људи. Пророчка реч била је позив на покајање. Одговор људи био је исповедање вере у овај позив и поверења да Бог хоће да нам помогне и у том циљу излази нам у сусрет. Потребно је да као Аврам угледавши три младића кренемо у сусрет Богу.
Исповест и покајање нису новина коју је хришћанство донело у свет. Они су постојали и раније у јеврејској традицији.
- Покајање цара Давида после учињеног недела пример је покајне молитве и данас. Ниневљани су после проповеди пророка Јоне обратили своја срца Богу и покајали се у пепелу. Јеврејски народ руши идоле и каје се на позив пророка Илије. Из Вавилона после покајања Господ враћа народ у Израел. У време светог Јована Крститеља многи народ је долазио на Јордан исповедао своје грехе, кајао се и Јован их је крштавао. Покајте се јер се приближило царство небеско, сведочи Јован. Била је то припрема за долазак Сина Божијег који ће крстити огњем и духом како каже Јован, али и почетак покајања и исповести као свете тајне.
То је заправо новина коју хришћанство доноси када је у питању покајање и исповест.
- У Христу кроз покајање и исповест постајемо свети а дела која нас упућују и доводе до Њега јесу света. Кроз читаву историју хришћанства до данас покајање је остало једини начин којим се улази у цркву и у њој непрекидно остаје. Сведоци овога су стотине и хиљаде хришћана који су имали снаге и храбрости да уђу у дубине своје душе и све што је прља изнесу на видело. Сетимо се јеванђелске приче о блудном сину која је образац покајања за све нас, али и показатељ колико Отац може да воли и да прашта.“ Оче нисам достојан назвати се Твојим сином, прими ме за једног од Твојих најамника“ каже покајани син, а отац одговара “да се радујемо, јер овај мој син беше мртав и оживе“. Ова прича указује и на завист старијег сина који није имао животну динамику покајања. Због тога су му страни како радост живота тако и љубав према ближњем.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa