Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

65. Октобарски салон у Шапцу

Спој традиције и модерног

„Октобарски салон је најзначајнија ликовна манифестација у граду која поред трајања сваке године привлачи пажњу великог броја уметника и посетилаца. Салон већ деценијама афирмише младе уметнике и подстиче стваралаштво у граду“, рекао је заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић
Овогодишње, 65. издање Октобарског салона у Шапцу, најстарије ликовне смотре у земљи, према оцени стручне јавности донело је различите уметничке поетике и засновано је на отворености и индивидуалности сензибилитета. Заинтересовани уметници имали прилику да аплицирају на конкурс, а награђивани аутори у претходних пет година су позвани да излажу на Салону.

Јелена Минић Мрђен награђена је у категорији сликарство за дело Успомене које обједињује на формату зидне слике сву расуту и драгоцену меморијску врсту привржености и преиспитивања света малих предмета.
-Импресионирана сам великим бројем радова и квалитетом. Захваљујем се на награди и све похвале за организаторе - истакла је Минић Мрђен.


-Када у једном простору обједините различите уметничке рукописе и поставком акцентујете праве ствари, тада добијете изложбу за коју многи тврде да је једна од најозбиљнијих у Србији. Захвалила бих се свима који су допринели да овогодишњи Салон буде квалитетна поставка. Уметници који су аплицирали, жири који је имао озбиљан задатак. Наши дометни постају све виши, а у прилог томе сведочи и чињеница да је све значајнији број аутора који шабачка публика није имала прилику раније да види. Волимо да кажемо да се добар глас далеко чује. Овакве изложбе могу да окупе квалитетне уметнике који могу да обједине традицију и савремени тренутак - нагласила је кустос Народног музеја Татјана Марковић.

Павле Радовић награђен је у категорији скулптура за скулптуру „Дамар“ у којем се очитава принцип обједињавања и заплета у вајарској форми.
-Награда је важна као потврда рада за сваког младог аутора, али и да нисам награђен значајно је учешће на Салону. Сматрам да је веома добро постављен и дела одабрана.


Фото: "Глас Подриња"


Отварању 65. Октобарског салона у Шапцу присуствовали су представници Града, Епархије шабачке, ствараоци и поштоваоци уметности.

Давид Млађовић је награђен у категорија рад на папиру за графику Без назива на којој се очитава структура осетљивог односа ка наслеђу графичког израза у ситоштампи.
-Као студенту докторских признање ми значи у даљем стваралачком процесу, иако нисам први пут учесник Салона. Овогодишња селекција је била прилично добро одабрана, што је за све похвале - нагласио је Млађовић.


-Октобарски салон је најзначајнија ликовна манифестација у граду која поред трајања сваке године привлачи пажњу великог броја уметника и посетилаца. Салон већ деценијама афирмише младе уметнике и подстиче стваралаштво у граду. Свим излагачима и награђеним уметницима честитам на признањима. Град Шабац ће и у наредном периоду бити подршка Народном музеју, као и будућим издањима Октобарског салона, у настојањима да једну лепу традицију нашег сачувамо и унапредимо у годинама које долазе - рекао је заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић.

Фото: "Глас Подриња"


Петар Мошић добитник је признања Игор Белохлавек за слику Пољубац у којој се очитава изражајни свет атрактивне сензуалне сликарске фигурације људских искушења све присутнији на његовим, али и групним изложбама, како у Србији, тако и у иностранству.
-Као млад уметник почаствован сам с обзиром да је Октобарски салон у Шапцу најстарији у Србији, има континуитет. Велика част је ово признање које ми даје ветар у леђа да будем још бољи. Драго ми је да постоје релевантни људи који посматрају радове и сцену, а знају и квалитет да награде - рекао је Петар појаснивши да је инспирацију за дела пронашао у односу човека и природе, те да је однос према околини увек актуелна тема.


На овогодишњем 65. Октобарском салону у Шапцу представљено је 89 остварења од 76 уметника из земље. Како је истакнуто у образложењу жирија који су чинили: редовни професор зидног сликарства на ФПУ у Београд Владислав Шћепановић, редовни професор на смеру примењено вајарство на ФПУ у Београду Горан Чпајак и редовни професор историје уметности на ФЛУ у Београду Никола Шуица, награђена дела говоре о о специфичном односу који аутори пружају из разних медија ликовне уметности. Жири се нада да је у одабраним делима, иначе богатог избора овогодишњег Салона, просудио да се уобличе и пруже изазови о својствима искушења нестабилне данашњице, и у разним видовима докази врлине стваралачке посвећености.

Фото: "Глас Подриња"


Стручно веће Народног музеја у Шапцу, донело је одлуку и о додељивању Откупне награде Душану Бујишићу за рад „Сигурна кућа XV“ као аутору који није заступљен у Ликовној збирци музеја, али и као дугогодишњем излагачу на Октобарским салонима чија су остварења бележила значајне успехе протеклих година.
-Ово је је мој 48. Октобарски салон и на то сам поносан као уметник и Шапчанин. Не бих учествовао деценијама да ме не привлачи енергија коју носи. Салон је пресек уметничке сцене Србије и има посебну драж - изјавио је Душан Бујишић.


Поставка је отворена до 20. новембра у Галерији Народног музеја.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa