Инфо

27. октобар 2022.27. окт 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

КАДА ЦЕНТРИ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ИЗМЕШТАЈУ ДЕЦУ ИЗ БИОЛОШКИХ ПОРОДИЦА

Интерес детета најважнији

Постоје различити фактори који показују да је дете озбиљно занемарено и ми узимамо у обзир комплетну породичну ситуацију и степен угрожености детета, његовог живота и здравља. Деца која излазе из дисфункционалних породица често немају регулисану задравствену заштиту, немају пријаву пребивалишта, некада немају регулисано ни лично име, а често имају и различите развојне и интелектуалне потешкоће. Ниједно дете се не измешта без доброг разлога, а све у циљу заштите најбољег интереса детета, каже дипломирани педагог Весна Димитријевић, породични саветник у Центру за социјални рад Шабац
Центри за социјални рад често су на мети осуда јавности. Неретко им се спочитава да одузимају децу од сиромашних родитеља како би их давали хранитељима којима се плаћа да брину о њима. Са друге стране, криви су и уколико дозволе родитељу да виђа дете, а потом се нешто деси.

Запослени Центра за социјални рад Шабац наводе да им је и са људске и са професионалне стране један од најтежих послова измештање деце из примарне породице. Истичу да сиромаштво никада није једини и искључиви фактор због ког децу стављају под старатељство, већ да су она увек угрожена и на још неки начин.

-Постоје различити фактори који показују да је дете озбиљно занемарено и ми узимамо у обзир комплетну породичну ситуацију и степен угрожености детета, његовог живота и здравља. Родитељи могу да буду нефункционални услед различитих фактора – због психијатријских дијагноза, злоупотребе алкохола, психоактивних супстанци... Такви родитељи занемарују потребе деце: образовање, здравље, васпитање, право на нормалан живот. Често је то помешано са лошим социо-економским условима. Када се сагледају све те околности ми морамо да предузмемо мере заштите из надлежности органа старатељства, наводи дипломирани педагог Весна Димитријевић, породични саветник у Центру за социјални рад Шабац.

Весна Димитријевић: Сиромаштво никада није једини и искључиви фактор због ког децу стављамо под старатељство, Фото: "Глас Подриња"


Орган старатељства у одређеним случајевима дете из биолошке породице измешта ургентно, уколико процени да је по дете висок ризик останка у таквој средини. Постоје и други случајеви, када се породица прати и за то време им се пружа подршка и оснажују се. Када се и након тога процени да је дете угрожено оно се издваја из породице.

Сарадња свих за добробит детета
-Постоји сарадња између свих институција у граду. Школе, Дом здравља, Болница, свако ко има нека сазнања или сумње на злостављање или занемаривање нам сигнализира. Добијамо и анонимне пријаве и по њима морамо да реагујемо. Људи немају задршку да нам пријаве када сазнају да се у њиховој околини дешава злостављање или занемаривање деце, наводи Весна Димитријевић.


-Деца која излазе из дисфункционалних породица често немају регулисану задравствену заштиту, немају пријаву пребивалишта, некада немају регулисано ни лично име, а често имају и различите развојне и интелектуалне потешкоће, наводи Димитријевићева.

Укупан број деце на породичном смештају на територији Шапца, током 2021. године био је 134. У установама социјалне заштите је 18 деце. Прошле године у хранитељске породице је смештено 13 деце, шесторо бог занемаривања, а седморо због насиља у породици


Наком измештања деце из биолошких породица малолетна деца се смештају у хранитељске или сродничке породице или у установе социјалне заштите. Према родитељима се покреће поступак лишења родитељских права уколико, у одређеном временском року, нису отклонили разлоге због којих је дете измештено из породице. Свака одлука органа старатељства се може мењати.

Хранитељи нису недодирљиви
-Дешава се да постоји неко понашање хранитеља које није у складу са њиховим овлашћењима и ту исто реагујемо као када постоји злостављање или занемаривање у примарној породици. Може се донети одлука о измештању детета из хранитељске породице. Такође и хранитељи могу поднети захтев центру за социјални рад о раскиду уговора о старатељству када процене да не могу више да се баве хранитељством или да не могу да одговоре потребама одређеног детета. Најчешће се то дешава у адолесцентском узрасту детета. Некада хранитељи не могу да се изборе са дететом које има психијатријску дијагнозу. Тада тражимо други облик збрињавања, а то су најчешће установе социјалне заштите. Ми немамо хранитељске породице које се баве децом са асоцијалним понашањем. Када дође до неке кризе често одустају, наводи Весна Димитријевић.

-Када се дете измести из породице ставља се под привремено старатељство органа старатељства, што значи да су тренутно суспендована родитељска права и након тога се поново прати функционисање породице. Ретко се деси да постоје услови да се дете одмах врати у породицу. Дете се смешта у хранитељску породицу и доноси се решење о привременом старатељству. Уколико родитељи не створе безбедне услове за повратак детета, а дешава се и да не желе да преузму бригу о њему, покреће се поступак лишења родитељског права које може бити делимично или потпуно. Код делимичног лишења родитељуи имају право на виђење са дететом, најчешће у контролисаним условима и одређује им се учешће у издржавању детета. Једина одлука органа старатељства која се не може мењати је усвојење. Само је то трајни облик збрињавања малолетног детета, наводи Весна Димитријевић.

Директорка Центра за социјални рад, Биљана Мркоњић, Фото: "Глас Подриња"


Директорка Центра за социјални рад Шабац, Биљана Мркоњић, позвала је све који су спремни да се прихвате улоге хранитеља да се обрате центру за породични
смештај


Родитељи који су лишени родитељског права увек могу да покрену поступак враћања тог права пред надлежним судом. Пракса је показала да се дисфункционални обрасци понашања у породици често понављају и након враћања родитељских права.

Најосетљивија категорија
-Деца без родитеља су једна од најосетљивијих категорија друштва и самим тим захтевају посебну друштвену заштиту. Одрастају у породицама у којима су изложени различитим облицима насиља, где су често злостављана и занемаривана и где су њихова основна права угрожена. Обевеза органа старатељства је да, након сазнања да су живот здравље и безбедност детета угрожени у биолошкој породици, такво дете изместимо из тог окружења и сместимо у хранитељску породицу. Међутим, однос са родитељима је јако важан и где год смо у могућности ми тај однос одржавамо и подстичемо, каже Весна Димитријевић.


-Ове одлуке су увек тешке, озбиљне и одговорне. Ниједна одлука се не доноси олако. Ниједно дете се не измешта без доброг разлога, а све у циљу заштите најбољег интереса детета. Деца старија од 10 година се изјашњавају. Ми не осуђујемо родитеље, ту смо да их разумемо и оснажимо, наводи Весна Димитријевић.

Укупан број деце на породичном смештају на територији Шапца, током 2021. године био је 134, а у установама социјалне заштите је 18 деце. Прошле године у хранитељске породице је смештено 13 деце, шесторо бог занемаривања, а седморо због насиља у породици.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa