Инфо

19. јануар 2012.19. јан 2012.
РУКОМЕТ: ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

ШАПЧАНИ НА ЧЕЛУ ОРЛОВА

Србија домаћин Европског првенства за рукометаше. Градови домаћини група: Београд, Нови Сад, Ниш и Вршац. Екипа “Гласа Подриња“ посетила репрезентативце Србије на припремама у Ковилову
Европско рукометно првенство почело је у недељу. Србија је у првој утакмици победила Пољску резултатом 22:18. У уторак је побеђена и Данска, вицешампион света, 24:22. Овим је направљен огроман корак ка пласману у полуфинале. Вечерас се игра последња утакмица у групи против аутсајдера Словака.
Шапчанин Лука Митровић није се нашао међу 16 репрезентативаца за прву фазу такмичења. Ипак, он је остао “у погону“ јер селектори имају право замене два играча после прве, као и једног играча после друге фазе првенства. У сваком случају, тренинг са врхунским играчима и атмосфера великог такмичења биће за Митровића огромно искуство.
Селектор српске репрезентације Веселин Вуковић два дана пре почетка такмичења истакао је да је прва утакмица веома битна и да ће дати све од себе да у њој победе. Додао је и да “не сме да разишља“ о томе докле би Србија могла да стигне са две победе.
-Наша жеља је да кроз ово такмичење изборимо визу за олимпијске квалификације у априлу. Постоји увек могућност и да се оде директно, али то нуди само златна медаља или евентуално финале са Французима. Мислим да у овом тренутку није реално очекивати такав исход, али никад се не зна. Не знамо снагу других репрезентација, колико су се спремили и колико су моћни. Мислим да на домаћем терену не смемо да преценимо ни једну екипу, као што нисмо у ситуацији никог ни да потценимо. Треба да се понашамо као да нико није бољи од нас док нам то не докаже на терену.
Вуковић каже да је изузетно тешко одржати континуитет репрезентације у тренутку када сви играчи играју у иностранству. У таквој ситуацији, наводи он, бирају се играчи који могу да се уклопе у концепт игре коју селектор спрема.
-Имамо три играча из домаће лиге. Сви остали су у иностранству. Тешко је пратити форму. Играју у различитим лигама, на различитим нивоима оптерећења и у различитим улогама у својим клубовима. Доста тога смо уклопили и надам се да ћемо успети да то преточимо у неки добар резултат.
Вуковић сматра да домаћи терен може да буде мач са две оштрице. Као пример за то наводи кошаркаше који пред домаћом публиком нису успели да прођу ни први круг на европском првенству пре неколико година.
-Имали су изузетну генерацију са врхунским тренером и нису прошли ни такмичење у групи. Ми нисмо у ситуацији да такмичење схватимо олако, али притисак домаћег терена постоји. Ја се надам да ћемо добити много више на плану самопоуздања због подршке са трибина, него што ћемо размишљати о могућем неуспеху.
Шабац, иако град рукомета, неће угостити ни једну од група овог првенства. Вуковић мисли да је пропуштена велика шанса.
-Можда је тај новац који је потрошен у Нишу за реновирање Чаира могао да се боље искористи и да се у Шапцу направи нова дворана. Питање је која ће следећа генерација имати прилике да игра код куће овакво такмичење.
Директор репрезентације Владица Спасојевић сматра да би Шабац могао да искористи своју прилику следеће године када ће се играти светско првенство за жене. Ипак, град ће морати да покаже да је уопште заинтересован за реализацију једног оваквог такмичења. Пред условне хале, морао би да постоји и адекватан хотел.
-У Шабац ми могло да дође шест екипа. Био би пун хотел и хала. Можда би могли да бирамо групу, да се изборимо за Норвежанке или Данкиње. Из ових држава традиционално долази велики број гледалаца. Морала би да се реновира хала, или да се направи нова. Град би могао да добије нешто новца и од савеза и од светске рукометне федерације. Али морао би нешто и да да. Тренутно не постоји јасна стратегија, шта Шабац хоће и може.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa