Инфо

19. јануар 2023.19. јан 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

КОНТРОЛА ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА

Значај квалитета земљишта у пољопривреди

Анализа пољопривредног земљишта је једна од основних мера за постизање високих и стабилних приноса доброг квалитета и представља индикатор утицаја на животну средину, агроекосистем и биосферу уопште. Експлоатацијом земљишта често долази до поремећаја равнотеже његових појединих састојака, што неминовно доводи до његовог оштећења.

Неправилним коришћењем земљишта у пољопривредне сврхе, његова физичка, хемијска и биолошка својства се нарушавају. Услед овог, појављује се потреба за обрадом, уношењем хранива, наводњавањем и употребом других агротехничких захвата. Поред нарушавања физичко-хемијских својстава земљишта, погоршава се и водно-ваздушни и топлотни режим земљишта. Такође, долази до смањивања микробиолошке активности и, коначно, погоршава се стање (баланс) хранива у земљишту.

Земљишта доброг квалитета карактерише висок садржај приступачних хранива, добра аерација, инфилтрација и ретенција воде, стабилна структура и висока биолошка активност. У том циљу се предлаже редовна контрола плодности и садржаја опасних и штетних материја, тј. мониторинг квалитета земљишта.

Познавање историје парцеле је предуслов доброг организовања површина (целина) које ће представљати просечан узорак. Након дефинисања парцела и узимања узорака приступа се лабораторијским анализама основних параметара плодности земљишта (реакција земљишта и садржај калцијум-карбоната, хумуса, азота, фосфора и калијума).

Актуелним законом о пољопривредном земљишту, ради заштите и очувања хемијских и биолошких својстава пољопривредног земљишта од I до V катастарске класе земљишта и преко V класе, као и обезбеђења правилне употребе минералних и органских ђубрива и пестицида, власник, односно корисник обрадивог пољопривредног земљишта, је обавезан да врши контролу плодности обрадивог пољопривредног земљишта и евиденцију количине унетог минералног ђубрива и пестицида. Контрола се врши по потреби, а најмање сваке треће године.

За узоркованје и анализу земљишта обратити се пољопривредној саветодавној и стучној служби у Шапцу, ул. Војводе Путника 26, која излази на терен и врши узорковање, а по завршеној анализи даје препоруке за ђубрење.
Дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa