Инфо

19. јануар 2023.19. јан 2023.
Фото: ПССС

Фото: ПССС

САВЕТ СТРУЧЊАКА

Шта све утиче на добро бокорење пшенице

Оптимални услови сетве озимих стрнина када дневне температуре почну падати испод 15 степени. Хабитус биљке не би требао бити већи од 3 листа како би се синтетисали угљени хидрати и масти који штите биљку од штетног деловања ниских температура. Дубине сетве не већа од 5 цм како би чвор бокорења био на 2-2,5 цм идеална заштита од штетних темперетура. На овим дубинама чвор бокорења заштићен од измрзавања.

На дубину чвора бокорења утиче и светлост односно густина сетве. Кад је мањи животни простор плићи је чвор бокорења и осетљивији је у односу на усеве оптималне густине, зато се сетва препоручене густине и сетве сејалицама препоручују кад год је то могуће.

Повољна температура за бокорење15 -17 Ц при повољној влажности настаје 14-15 дана пре одласка пшенице у зимско мировање. Ако мировање наступи пре бокорења онда је период бокорења померен за рано пролеће при стварању услова и овај период може бити и до 120 дана.

Интензитет бокорења зависи од климатских услова, генетике сорте, крупноће семена,времена сетве, густине сетве, аерације земљишта, минералне исхране. На бокорење се може утицати агротехничким мерама, а боље је при повећаној влажности земљишта, при бољој минералној исхрани ( нарочито азотом), при оптималном року сетве. Једна биљка, у повољним условима, може зачети и преко 100 изданака, међутим сви изданци не формирају стабло и клас. Једна биљка формира 5-6 стабала, а клас и зрно дају 2-3 стаба.

Процес бокорења се одвија од до почетка влатања кад потпуно престаје или се успорава.
Остварени принос је у директној вези са бокорењем и на количину секундарних стабаоца или класова може се утицати агротехником у складу са генетским потенцијалом произвођача. Претерани број класова даће ситније зрно лошијег хектолитра односно квалитета и обрнуто оптималан број по једном семену даће добар квалитет и принос предвиђен од семенских кућа.
Дип. Инг Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa