Инфо

13. август 2009.13. авг 2009.
„ЗОРКА ““ ЗАШТИТА БИЉА“ ШАБАЦ

У „ЗАШТИТИ БИЉА“ СЕ НЕ ПРЕДАЈУ

„Зорка ““ Заштита биља“, да подсетимо, била је 2004. године продата на аукцији Живану Јојићу. После приватизације, фабрика је престала са производњом, рачун фирме је био блокиран, а радници су 2006. године штрајковали тражећи поништај приватизације. Како купац није испуњавао ни инвестиционе обавезе, Агенција за приватизацију је раскинула купопродајни уговор.
После раскида уговора о приватизацији 2006. године, „Заштита биља“ три године покушава да изврши нову продају фабрике, али због задужености и великог броја радника није могла бити продата у овом периоду. У међувремену долази и светска економска криза што још више компликује ситуацију.
У последње три године, фабрика је имала нешто сопствене производње, а нешто дораде. Према речима Бранислава Мишића, привременог заступника капитала и в.д. директор „Зорка ““Заштита биља“, долазимо у јесен када је потпуно неизвесно стање у фирми, односно да ли ће уопште нешто производити. Он сматра да ће вероватно бити неких ситних дорада, али пошто фирма није у могућности да увози сировине, није ни у могућности да направи већу производњу. Да би олакшали продају „Заштите биља“ била су два социјална програма. У првом кругу, из фабрике је отишло 140 радника, а у другом кругу 199 радника; тако да је од укупно 400 радника остало 196 и тај број је велики, како кажу у фабрици, али када би постојао прави власник, фабрика би могла да ради и са овим бројем радника...

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa