Инфо

13. јун 2024.13. јун 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

Структура земљишта

Нема гајене културе која неће благородно одреаговати на добру структуру земљишта, сведоци смо да се годинама из разноразних разлога она постепено нарушава. Сада ћемо нагласити неке чиниоце које морамо одржавати како би нам производња била профитабилна.

Највећа маса кореновог система сваке гајене културе, се налази у ораничном слоју. Поред недостатка хранива као и велике збијености земљишта на правилан развој и распрострањеност кореновог система утиче и слабија аерација ораничног и подораничног слоја земљишта. С тога постоје критичне концентрације кисеоника у земљишту, а за већину биљних врста се креће од 5 до 12% од укупне запремине ваздуха у земљишту.

Фото: Canva


До анаеробиозе долази најчешће услед чинилаца који се јављају деловањем природе а неретко и грешкама у агротехничким и мелиоративним активностима човека:

-Временски услови, падавине које смо као пример имали и ове године. Поплаве смањују запремине земљишних пора које испуњавају водом а са друге стране истискују ваздух које су испуњавале земљишне поре.

-Гажење, нарочито кретањем тешким машинама и њиховим агрегатима у временским периодима када је земља засићена водом, те услед таквих активности долази до веће препреке продирања кореновог система у дубље слојеве.

-До недостатка кисеоника и до оштећења посебно озимих жита може доћи услед стварања ледене коре у току зиме.


Из наведених разлога веома је значањо да се правилном обрадом, одводњавањем, применом органских ђубрива и другим активностима обезбеди таква структура земљишта у којој ће бити добољно пора испуњених ваздухом, пошто је то један од предуслова за нормалан раст кореновог система.
Дипл.инг.Дарко Симић

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa