Инфо

19. јул 2012.19. јул 2012.
ПШЕНИЦА ЗА РОБНЕ РЕЗЕРВЕ

ХЛЕБНО ЖИТО ЧЕКА БОЉУ ЦЕНУ

У току откуп овогодишњег рода пшенице по цени од 23 динара по килограму са ПДВ, преко Продуктне берзе у Новом Саду
Републичка дирекција за робне резерве извршиће откуп 100.000 тона пшенице, од регистрованих пољопривредних газдинстава. Према речима директора шабачке Дирекције за пољопривреду Предрага Срдановића овогодишња жетва била је једна од успешнијих.
- С обзиром на временске прилике род пшенице је изузетно добар и биће је довољно. Пролеће је било неповољно за стрна жита. Али, почетком маја време је погодовало њеном развоју и наливању зрна. Суша није одговарала јарим усевима, али је спречила ширење болести и допринела ранијем дозревању зрна пшенице. Жетва је лако обављена. Зрно је суво и квалитетно, са просечним хектолитром око 80. Очекујемо квалитетно брашно. Наши складиштари су већ напунили своје силосе, каже Срдановић, додајући да су чак морали да изнајмљују додатне слободне просторе како би је ускладиштили.
Складиштари, млинари и трговци почели су куповину жита. Сваки произвођач који жели да прода свој род треба да се јави Продуктној берзи. Индивидуални произвођачи могу предати најмање пет, а највише 100 тона, односно задруге минимум десет, а максимално 150 тона.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa