Инфо

13. март 2025.13. мар 2025.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Ракијско умеће Бадовинчанина осваја Србију и регион

Ракија Калуђерка Саше Јевтића Шампион квалитета

Давнашњу жељу да учествује на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду остварио је ове године. Његов узорак је био међу 300 оцењиваних, а седмочлана стручна комисија доделила му је титулу Шампиона квалитета. Признање ће му бити уручено у мају, у оквиру Вечери шампиона
У дому Саше Јевтића из Бадовинаца ракија се пекла, како каже, од када зна за себе. У сећању му је жива слика деда Бана крај казана, а осамдесетих година његов стриц Миленко назвао је ракију по породичној шуми „Орловача“. Отац Љубинко је, изазивајући чуђење мештана, пре три деценије експериментисао и пекао ракију од банана и купина. Вођен љубављу према породичној традицији, Јевтић је тражио начине да унапреди и очува свој занат за будуће генерације.

Квалитет без компромиса
-Године су пролазиле, дедин казан је дотрајао, а стриц годинама користио изнајмљене казане да испече своју шљиву и џанарику. Осећао сам обавезу да дедином казану вратим стари сјај. Тако сам уз помоћ комшије Неше први пут самостално испекао ракију. Најпре на ремонтованом дедином казану, а касније смо купили нов, већи казан и адаптирали простор за цео процес производње- прича Саша.

Фото: Приватна архива


Вођен правилом „квалитет без компромиса“, ослањао се на литературу, али и размену искустава са другим произвођачима.

-Међу првима сам купио Ракијски код, књигу „Ракија“ сам добио од кума на поклон, а прошао сам и курс код проф. др Нинослава Никићевића и стекао мајсторско писмо. Постављао сам безброј питања сваком ко је знао више од мене. Највише сам ценио живу реч, подршку, похвалу, али и критику, јер су ми управо искрене примедбе правих познавалаца ракије помогле да напредујем- наводи он.

Медаље као потврда
Године 2022. подигао је први већи засад аутохтоне сорте шљиве Црвена ранка у Мачви.

-Та краљица шљиве, уз Пожегачу, даје шљивовицу врхунског квалитета и једва чекам да донесе прве плодове- каже у ишчекивању Саша.

Фото: Приватна архива


Први пут се представио на фестивалима 2022. године, а успех није изостао. Освојио је запажене оцене и златне медаље на фестивалима у Србији, Републици Српској, Босни и Херцеговини, Македонији и Мађарској... Памти прво учешће на Вождовим данима ракије 2022. године у Крагујевачкој Рачи, где је освојио три велике сребрне медаље и две сребрне медаље.

-То ми је био подстрек да даље радим и развијам производњу. Узорак по узорак, уследиле су и златне медаље, понеко постоље. Међу њима су прво место за ракију од јабуке у Апатину 2024, друго место за крушку у Сремској Митровици и шљиву у Моравици, треће место за крушку у Житишту и јабуку у Кавадарцима у Северној Македонији- напомиње неке од њих.

Фото: Приватна архива


Шампион квалитета Новосадског сајма
Давнашњу жељу да учествује на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду остварио је ове године. Његов узорак је био међу 300 оцењиваних, а седмочлана стручна комисија доделила му је титулу Шампиона квалитета. Признање ће му бити уручено у мају, у оквиру Вечери шампиона.

-До сада сам пекао шљивовицу, лозовачу, јабуковачу, виљамовку и ракију од крушке Калуђерке, аутохтоне сорте, коју сам одлучио да пошаљем на оцењивање. Припрема се другачије од осталих ракија од крушке, даје веома мали радман, али све остало је врхунско- веома необично, специфично, другачије. Понела је признање Шампион квалитета и велику златну медаљу Новосадског сајма. Сви у кући се радујемо томе, будући да ми највећу помоћ и подршку пружа управо породица, супруга Радица и синови Ђорђе и Лука, који су укључени у цео процес производње- истиче.

Фото: Приватна архива


Породица- подршка и инспирација
Управо су њихова имена послужила као инспирација за назив бренда који ће у наредном периоду представљати на сајмовима и фестивалима.

-Верујем да квалитетан производ мора пратити и лепо паковање. Због тога смо покренули и производњу украсне амбалаже, како за сопствене потребе, тако и за наше купце- дестилерије и винарије највише. Кодекс 015 је назив наше предузетничке радње, а тренутно смо у процесу регистрације дестилерије под именом „ЂорЛук“, како бисмо изашли на тржиште Србије и региона. У циљу промоције бренда, активно учествујемо на сајмовима и манифестацијама, а посебно се радујемо предстојећем првом учешћу на Новосадском ноћном базару заказаном за 21. март- додаје Саша.

Фото: Приватна архива


Крајем прошле године Јевтић је помогао у организацији Сајма ракије у Богатићу, а ове године, у сарадњи са Туристичком организацијом, учествовао на Четвртом међународном сајму пољопривреде, такође у Богатићу. У жељи да промовишу свој бренд, представили су се и на Сајму етно хране и пића, Агро Белграде сајму и на Сајму туризма. У наредном периоду, план им је да прошире производњу и, поред досадашњих производа, започну дестилацију ракије од кајсије и дуње, чиме ће додатно обогатити своју понуду. Његова визија је, наглашава, да настави стопама предака, модернизујући производњу, али чувајући аутентичност породичног заната.
Д.Д.

Најновији број

24. април 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa