Ракијско умеће Бадовинчанина осваја Србију и регион
Ракија Калуђерка Саше Јевтића Шампион квалитета
Давнашњу жељу да учествује на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду остварио је ове године. Његов узорак је био међу 300 оцењиваних, а седмочлана стручна комисија доделила му је титулу Шампиона квалитета. Признање ће му бити уручено у мају, у оквиру Вечери шампиона
У дому Саше Јевтића из Бадовинаца ракија се пекла, како каже, од када зна за себе. У сећању му је жива слика деда Бана крај казана, а осамдесетих година његов стриц Миленко назвао је ракију по породичној шуми „Орловача“. Отац Љубинко је, изазивајући чуђење мештана, пре три деценије експериментисао и пекао ракију од банана и купина. Вођен љубављу према породичној традицији, Јевтић је тражио начине да унапреди и очува свој занат за будуће генерације.
Квалитет без компромиса -Године су пролазиле, дедин казан је дотрајао, а стриц годинама користио изнајмљене казане да испече своју шљиву и џанарику. Осећао сам обавезу да дедином казану вратим стари сјај. Тако сам уз помоћ комшије Неше први пут самостално испекао ракију. Најпре на ремонтованом дедином казану, а касније смо купили нов, већи казан и адаптирали простор за цео процес производње- прича Саша.
Фото: Приватна архива
Вођен правилом „квалитет без компромиса“, ослањао се на литературу, али и размену искустава са другим произвођачима.
-Међу првима сам купио Ракијски код, књигу „Ракија“ сам добио од кума на поклон, а прошао сам и курс код проф. др Нинослава Никићевића и стекао мајсторско писмо. Постављао сам безброј питања сваком ко је знао више од мене. Највише сам ценио живу реч, подршку, похвалу, али и критику, јер су ми управо искрене примедбе правих познавалаца ракије помогле да напредујем- наводи он.
Медаље као потврда Године 2022. подигао је први већи засад аутохтоне сорте шљиве Црвена ранка у Мачви.
-Та краљица шљиве, уз Пожегачу, даје шљивовицу врхунског квалитета и једва чекам да донесе прве плодове- каже у ишчекивању Саша.
Фото: Приватна архива
Први пут се представио на фестивалима 2022. године, а успех није изостао. Освојио је запажене оцене и златне медаље на фестивалима у Србији, Републици Српској, Босни и Херцеговини, Македонији и Мађарској... Памти прво учешће на Вождовим данима ракије 2022. године у Крагујевачкој Рачи, где је освојио три велике сребрне медаље и две сребрне медаље.
-То ми је био подстрек да даље радим и развијам производњу. Узорак по узорак, уследиле су и златне медаље, понеко постоље. Међу њима су прво место за ракију од јабуке у Апатину 2024, друго место за крушку у Сремској Митровици и шљиву у Моравици, треће место за крушку у Житишту и јабуку у Кавадарцима у Северној Македонији- напомиње неке од њих.
Фото: Приватна архива
Шампион квалитета Новосадског сајма Давнашњу жељу да учествује на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду остварио је ове године. Његов узорак је био међу 300 оцењиваних, а седмочлана стручна комисија доделила му је титулу Шампиона квалитета. Признање ће му бити уручено у мају, у оквиру Вечери шампиона.
-До сада сам пекао шљивовицу, лозовачу, јабуковачу, виљамовку и ракију од крушке Калуђерке, аутохтоне сорте, коју сам одлучио да пошаљем на оцењивање. Припрема се другачије од осталих ракија од крушке, даје веома мали радман, али све остало је врхунско- веома необично, специфично, другачије. Понела је признање Шампион квалитета и велику златну медаљу Новосадског сајма. Сви у кући се радујемо томе, будући да ми највећу помоћ и подршку пружа управо породица, супруга Радица и синови Ђорђе и Лука, који су укључени у цео процес производње- истиче.
Фото: Приватна архива
Породица- подршка и инспирација Управо су њихова имена послужила као инспирација за назив бренда који ће у наредном периоду представљати на сајмовима и фестивалима.
-Верујем да квалитетан производ мора пратити и лепо паковање. Због тога смо покренули и производњу украсне амбалаже, како за сопствене потребе, тако и за наше купце- дестилерије и винарије највише. Кодекс 015 је назив наше предузетничке радње, а тренутно смо у процесу регистрације дестилерије под именом „ЂорЛук“, како бисмо изашли на тржиште Србије и региона. У циљу промоције бренда, активно учествујемо на сајмовима и манифестацијама, а посебно се радујемо предстојећем првом учешћу на Новосадском ноћном базару заказаном за 21. март- додаје Саша.
Фото: Приватна архива
Крајем прошле године Јевтић је помогао у организацији Сајма ракије у Богатићу, а ове године, у сарадњи са Туристичком организацијом, учествовао на Четвртом међународном сајму пољопривреде, такође у Богатићу. У жељи да промовишу свој бренд, представили су се и на Сајму етно хране и пића, Агро Белграде сајму и на Сајму туризма. У наредном периоду, план им је да прошире производњу и, поред досадашњих производа, започну дестилацију ракије од кајсије и дуње, чиме ће додатно обогатити своју понуду. Његова визија је, наглашава, да настави стопама предака, модернизујући производњу, али чувајући аутентичност породичног заната.