Инфо

26. јул 2012.26. јул 2012.
МАТИЈА БЕЋКОВИЋ У „ГЛАСУ ЦРКВЕ“

ПОЕЗИЈА ИПАК ЖИВИ

„Истина може бити једна, а то је да је наш језик жив. То је наша једина институција, сачувана архива, библиотека у којој су запослени песници“
Добро познатим стиховима „Чуо сам да је изашла књига“ Матија Бећковић отворио је песничко вече у уторак, 24. јула, у амфитеатру „Гласа Цркве“. Ни киша, која је почела да пада пред сам почетак, није спречила љубитеље поезије и поклонике једног од највећих живих песника да уживају, смеју се, али и тугују откривајући истину да је „човек језик, а језик куће и кућишта то је човек. Кад језика нема, ни човека нема“.
-Истина може бити једна, а то је да је наш језик жив. То је наша једина институција, сачувана архива, библиотека у којој су запослени песници. Када људи слушају законе, метрику, сазвучја сопственог језика, онда их то повезује са свим поколењима, и са космосом, и са Земљом. Та највећа тајна постоји на свету, а то је матерњи језик који се не случајно пореди са мајчинским пореклом. Како је рекао Момчило Настасијевић: „На који звук дрхтиш те си мајке син“ ““ рекао је Матија Бећковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa